Skumbollar med jordgubbsgömma
12–15 stycken
Botten:
150 g mandelmassa
30 g äggvita (ca 1 st)
60 g socker (ca 1 dl + 1 msk)
1 msk frystorkade jordgubbar
Fyllning:
1 dl vatten
300 g socker (ca 3 dl)
150 g äggvitor (ca 4 st)
12–15 jordgubbar
Topping:
500 g mörk choklad
ätbart guldglitter, finns t ex på leilasgeneralstore.com eller Mill & Mortar
Gör så här:
Vispa ihop mandelmassa med äggvita och socker. Krossa de frystorkade jordgubbarna i mortel, rör ner i mandelmassasmeten. Klicka upp i spritspåse med en tyll på cirka 5 cm i diameter. Spritsa ut smeten till runda bottnar på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen på 200° i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.
Koka upp vatten och socker och koka i 2 minuter. Vispa äggvitorna styva, gärna i maskin. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggskummet och vispa i cirka 15 minuter tills smeten svalnat till rumstemperatur.
Snitta bottnarna på jordgubbarna så de står stadigt, ställ dem på mandelmassebottnarna. Ställ bottnarna på foten på ett uppochnedvänt vinglas. Klicka upp marängsmeten i spritspåse och spritsa runt jordgubben genom att snurra på vinglaset. Ställ sedan alla skumbollar i kylen i 2 timmar så marängen stelnar.
Grovhacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikro. Ställ skumbollarna på ett galler över en skål. Häll den smälta chokladen över en och en. När chokladen i skålen är slut byter du till den skål som ligger under gallret, som är fylld med överbliven avrunnen choklad. Fortsätt så tills alla skumbollar är chokladtäckta. Pensla dem med glitter och servera dem samma dag.
Recept: Inge Skovdal
Foto: Maria Fabricius Tegner