Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Skumbollar med jordgubbsgömma

17 jun, 2019
AvRedaktionen
Skumbollar med jordgubbsgömma.
Ljuvliga skumbollar med jordgubbar och mörk choklad. Pensla dem med glitter och servera dem samma dag. Lite pilligt, men värt insatsen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

12–15 stycken

Botten:

150 g mandelmassa

30 g äggvita (ca 1 st)

60 g socker (ca 1 dl + 1 msk)

1 msk frystorkade jordgubbar

Fyllning:

1 dl vatten

300 g socker (ca 3 dl)

150 g äggvitor (ca 4 st)

12–15 jordgubbar

Topping:

500 g mörk choklad

ätbart guldglitter, finns t ex på leilasgeneralstore.com eller Mill & Mortar

Gör så här:

Vispa ihop mandelmassa med äggvita och socker. Krossa de frystorkade jordgubbarna i mortel, rör ner i mandelmassasmeten. Klicka upp i spritspåse med en tyll på cirka 5 cm i diameter. Spritsa ut smeten till runda bottnar på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen på 200° i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.

Koka upp vatten och socker och koka i 2 minuter. Vispa äggvitorna styva, gärna i maskin. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggskummet och vispa i cirka 15 minuter tills smeten svalnat till rumstemperatur.

Snitta bottnarna på jordgubbarna så de står stadigt, ställ dem på mandelmassebottnarna. Ställ bottnarna på foten på ett uppochnedvänt vinglas. Klicka upp marängsmeten i spritspåse och spritsa runt jordgubben genom att snurra på vinglaset. Ställ sedan alla skumbollar i kylen i 2 timmar så marängen stelnar.

Grovhacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikro. Ställ skumbollarna på ett galler över en skål. Häll den smälta chokladen över en och en. När chokladen i skålen är slut byter du till den skål som ligger under gallret, som är fylld med överbliven avrunnen choklad. Fortsätt så tills alla skumbollar är chokladtäckta. Pensla dem med glitter och servera dem samma dag.

Skumbollar med jordgubbsgömma.
Skumbollar med jordgubbsgömma.

Recept: Inge Skovdal
Foto: Maria Fabricius Tegner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons