Skummig ärtsoppa med myntaolja och kavringsströssel
4 personer
Tid: 25 minuter
Du behöver:
500 g gröna ärtor (frysta är okej)
8 dl hönsbuljong
1 dl crème fraiche
50 g smör
1–2 msk mynta (hackad)
1/2–1 tsk pressad citronsaft
salt
nymalen vitpeppar
socker
Myntaolja:
1 kruka mynta
3/4 dl olivolja
salt
Kavringströssel:
3–4 skivor kavring
1 msk smör
en nypa salt
Gör så här:
Koka ärtorna i saltat vatten i ca 2–3 minuter. Ta upp och mixa sönder dem med den hackade myntan, buljongen, crème fraiche och smör. Mixa slätt och sila av. Smaka av med salt, nymalen vi peppar och en nypa socker. Håll soppan varm.
Mixa ingredienserna till myntaoljan med en mixerstav. Smula ner kavringen och rosta den i en varm panna tillsammans med smör och salt.
Häll upp soppan i tallrikar och ringla över myntaoljan. Strö över kavringströsslet och toppa med ett par kvistar mynta.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner