Skuren grillad biff med avokadosallad
4 personer
Varmrätt
Tid: 20 min
Att servera biffen i skivor, tillsammans med sallad och bakpotatis med fetaostfyllning känns lagom fredagsfint. Och finns det något bättre än att sitta och ”mojsa” med en god bakad potatis till favoritfilmen?
4 biffar (à 150 g)
Yoghurtsås:
1 dl matlagningsyoghurt
flingsalt
1 tsk malen spiskummin
Avokadosallad:
1 gurka (delad och skivad)
1 fänkål (tunt skivad)
2 avokador (skalade och skivade)
1 rödlök (tunt skivad)
flingsalt och nymalen svartpeppar
1 burk rödvinbärsgelé
1 kruka mynta
Salta och peppra biffarna och stek dem i stekpanna, ca 3 min på varje sida. Låt köttet vila 5–10 min invirat i folie. Blanda yoghurt, salt och spiskummin. Fördela gurka, fänkål, avokado och rödlök på tallrikarna. Skär biffen i tunna skivor och lägg på salladen. Lägg på några teskedar gelé på varje tallrik, ringla över yoghurten och dekorera med myntan.
Och…
Bakad potatis med chilimarinerad fetaost
4 personer
Tillbehör
Tid: 5 min + ca 1 timme i ugnen
4 bakpotatisar
olivolja
flingsalt + 1 msk torkad timjan
Fyllning:
200 g fetaost (tärnad)
1 röd spansk pepparfrukt (urkärnad och strimlad)
1 dl svarta oliver (urkärnade)
2 msk olivolja
1 kruka basilika (strimlad)
Sätt ugnen på 225°. Pricka potatisen med en gaffel. Lägg dem i en ugnsfast form, pensla med olja och strö över flingsalt och timjan.
Baka potatisarna i ugnen tills de känns mjuka, ca 1 timme. Kryssa potatisarna med kniv och tryck till så att de öppnar sig.
Blanda fetaosten, pepparfrukten, oliverna, olivoljan och basilikan i en skål och fyll sedan potatisarna.
Servera tillsammans med biffsalladen.