Små jordgubbspajer med maräng
Små jordgubbspajer med maräng
Syrlig lemon curd, friska jordgubbar och fluffig maräng på spröd pajbottten, mums!
4 portioner
Du behöver:
2 ½ dl (150 g) vetemjöl
85 g smör
3 ¾ msk (35 g) florsocker
1 äggula
Maräng:
2 äggvitor
1 dl (100 g) strösocker
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
300 g jordgubbar
4 msk lemon curd
Gör så här:
- Kör mjöl, smör och florsocker till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en deg. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i 30 minuter. Värm ugnen till 180°.
- Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Tryck ut degen i fyra smorda små kakformar, ca 10 cm i diameter, eller en stor på 24 cm i diameter. Lägg en bit bakplåtspapper över formarna och grädda i ugnen i 6 minuter. Ta bort bakplåtspapperet och grädda i ytterligare 12–14 minuter, tills gyllene. Låt svalna helt på ett ugnsgaller.
- Vispa äggvitorna till marängen styva i en bunke. Tillsätt socker och vaniljsocker och vispa i 5–10 minuter, tills sockret löst upp sig helt och marängen är styv och blank. Fyll en spritspåse med maräng.
- Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i kvartar. Fördela lemon curd i pajformarna och lägg jordgubbar ovanpå. Spritsa maräng över och bränn lätt med gasolbrännare. Servera strax.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth