Smakrik sommarfest med lyxiga recept
Bakade småpotatisar med rom och krasse
Härliga munsbitar med läcker fyllning.
4–6 portioner
8 små potatisar, ca 250 g
1 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Fyllning:
100 g valfri rom
¼ citron, saften
Salt och nymalen svartpeppar
1 dl crème fraiche
Garnering:
Smörgåskrasse
Vattenkrasse
Krossad rosépeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 185° eller förbered grillen för indirekt grillning.
- Skala eller skrubba potatisarna och lägg dem på ett värmetåligt ugnsfat.
- Droppa olja över och krydda med salt och peppar.
- Baka mjuka i ugnen alternativt grillen, ca 40 minuter.
- Blanda rom, citronsaft, salt och peppar i en skål.
- Fördela de bakade potatisarna på ett fat och skär en skåra i varje potatis. Fyll varje potatis med lite crème fraiche och rom.
- Garnera med krasse och krossad rosépeppar.
Tomatsallad med mozzarella och pesto
Det perfekta tillbehöret till det mesta.
4 portioner
600 g tomater, gärna blandade
2 bollar mozzarella
2–3 msk färdig pesto
½ ekologisk citron
Salt och svartpeppar
3 msk olivolja
Garnering:
½ kruka basilika
Gör så här:
- Skölj tomaterna och skär i mindre bitar. Dela mozzarellorna i mindre bitar.
- Fördela tomater och mozzarella på ett stort fat. Skeda på lite pesto här och där.
- Riv citronskalet och pressa lite citronsaft över salladen.
- Garnera med basilika, salta och peppra och droppa olivolja över före servering.
Egenrökt lax och morotssallad
Här behöver du ha rökspån, gärna av bokträ.
4 portioner
4 laxfiléer med skinn
Grovt salt
50 g mandlar
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 ekologisk citron
Sallad med rökta morötter:
1 knippe färska morötter
1 fänkål
65 g babyspenat
65 g rucola
2 msk vit balsamico
6 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Garnering:
Gurkört
Dill
Gör så här:
- Lägg laxfiléerna på ett fat med skinnsidan nedåt.
- Strö grovt salt över och rimma i kylskåpet i 2 timmar.
- Hacka mandlar, dill och gräslök fint och blanda i en skål.
- Riv citronskalet fint och blanda med mandlar och örter.
- Torka laxen lätt med absorberande papper så vätska och salt försvinner. Fördela mandel- och örtblandningen över laxen.
- Lägg 2–3 dl rökspån i botten av en oöm järngryta och värm upp spånen så att det verkligen ryker när du lyfter på locket. Lägg en bit lax i en sil och rök under lock i 8–10 minuter. Täta eventuellt med folie runt kanterna på grytan. Gör likadant med de andra bitarna och håll laxen ljummen under folie fram till servering.
- Ansa morötterna och skär i mindre bitar. Värm upp en ny omgång med rökspån så det ryker ordentligt i grytan. Lägg morötterna i silen och rök under lock i 8–10 minuter.
- Ansa och skär fänkålen i tunna strimlor, gärna med mandolin.
- Skölj och torka spenat och rucola.
- Blanda de rökta morötterna med fänkål, spenat och rucola med balsamico och olivolja.
- Salta och peppra och garnera med gurkört och dill.
- Servera salladen till den rökta laxen.
Tiramisu med rabarber
Italiensk goding med svensk touch.
4 portioner
100 g ladyfingers (savoiardikex)
1/2 dl amaretto
Mascarponekräm:
2 äggulor
1 1/2 msk florsocker
125 g mascarpone
1 1/2 äggvita
Rabarberkompott:
300 g rabarber, i 3 cm bitar
1/2 vaniljstång, fröna
125 g socker
Rabarberband:
2 stjälkar rabarber
2 msk socker
Gör så här:
- Rabarberkompott: Sätt ugnen på 180°.
- Lägg rabarbern på en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda fröna från vaniljstången med 2 msk socker, tillsätt resten av sockret och strö det över rabarbern. Täck rabarbern med ett bakplåtspapper och därefter med aluminiumfolie. Grädda i ugnen 20–25 minuter tills den är mjuk. Låt kompotten svalna helt.
- Doppa hälften av kexen i amaretto. Lägg dem i botten på ett serveringsfat
- Mascarponekräm: Vispa äggulor med florsocker till en porös smet. Vispa i mascarponen. Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan skål och vänd ner dem försiktigt i krämen.
- Bred ett lager av kompotten över kexen, därefter hälften av mascarponekrämen ovanpå.
- Doppa de resterande kexen i amaretto och lägg dem ovanpå mascarponekrämen.
- Bred ut ännu ett lager av kompotten och avsluta med mascarponekrämen.
- Sätt in tiramisun i kylen och låt den stå i minst 3 timmar.
- Rabarberband: Rensa rabarbern och skär av tunna band med en potatisskalare. Vänd dem i sockret. Garnera tiramisun med banden.