Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Smakrik sommarfest med lyxiga recept

17 jul, 2020
AvRedaktionen
recept sommarfest
Nyplockade primörer, solmogna 
tomater och rabarberdessert – sommarens skörd samlad till fest! Här är alla recept.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Champagneglas och kylare
Börja festen med ett glas mousserande, oliver, nötter och rotfruktschips.

Bakade småpotatisar med rom och krasse

Recept färskpotatis med rom
Små goda färskpotatisar med rom.

Härliga munsbitar med läcker fyllning.

Annons

4–6 portioner

8 små potatisar, ca 250 g

1 msk olivolja

salt och nymalen svartpeppar

Fyllning:

100 g valfri rom

¼ citron, saften

Salt och nymalen svartpeppar

1 dl crème fraiche

Garnering:

Smörgåskrasse

Vattenkrasse

Krossad rosépeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 185° eller förbered grillen för indirekt grillning.
  2. Skala eller skrubba potatisarna och lägg dem på ett värmetåligt ugnsfat.
  3. Droppa olja över och krydda med salt och peppar.
  4. Baka mjuka i ugnen alternativt grillen, ca 40 minuter.
  5. Blanda rom, citronsaft, salt och peppar i en skål.
  6. Fördela de bakade potatisarna på ett fat och skär en skåra i varje potatis. Fyll varje potatis med lite crème fraiche och rom.
  7. Garnera med krasse och krossad rosépeppar.

Tomatsallad med mozzarella och pesto

Recept capresesallad.
Solmogna tomater i en härlig capresesallad.

Det perfekta tillbehöret till det mesta.

4 portioner

600 g tomater, gärna blandade

2 bollar mozzarella

2–3 msk färdig pesto

½ ekologisk citron

Salt och svartpeppar

3 msk olivolja

Garnering:

½ kruka basilika

Annons

Gör så här:

  1. Skölj tomaterna och skär i mindre bitar. Dela mozzarellorna i mindre bitar.
  2. Fördela tomater och mozzarella på ett stort fat. Skeda på lite pesto här och där.
  3. Riv citronskalet och pressa lite citronsaft över salladen.
  4. Garnera med basilika, salta och peppra och droppa olivolja över före servering.

Egenrökt lax och morotssallad

Recept rökt lax rotfrukter
Ljuvlig egenrökt lax med rotfruktssallad.

Här behöver du ha rökspån, gärna av bokträ.

4 portioner

4 laxfiléer med skinn

Grovt salt

50 g mandlar

1 knippe dill

1 knippe gräslök

1 ekologisk citron

Sallad med rökta morötter:

1 knippe färska morötter

1 fänkål

65 g babyspenat

65 g rucola

2 msk vit balsamico

6 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Garnering:

Gurkört

Dill

Gör så här:

  1. Lägg laxfiléerna på ett fat med skinnsidan nedåt.
  2. Strö grovt salt över och rimma i kylskåpet i 2 timmar.
  3. Hacka mandlar, dill och gräslök fint och blanda i en skål.
  4. Riv citronskalet fint och blanda med mandlar och örter.
  5. Torka laxen lätt med absorberande papper så vätska och salt försvinner. Fördela mandel- och örtblandningen över laxen.
  6. Lägg 2–3 dl rökspån i botten av en oöm järngryta och värm upp spånen så att det verkligen ryker när du lyfter på locket. Lägg en bit lax i en sil och rök under lock i 8–10 minuter. Täta eventuellt med folie runt kanterna på grytan. Gör likadant med de andra bitarna och håll laxen ljummen under folie fram till servering.
  7. Ansa morötterna och skär i mindre bitar. Värm upp en ny omgång med rökspån så det ryker ordentligt i grytan. Lägg morötterna i silen och rök under lock i 8–10 minuter.
  8. Ansa och skär fänkålen i tunna strimlor, gärna med mandolin.
  9. Skölj och torka spenat och rucola.
  10. Blanda de rökta morötterna med fänkål, spenat och rucola med balsamico och olivolja.
  11. Salta och peppra och garnera med gurkört och dill.
  12. Servera salladen till den rökta laxen.

Tiramisu med rabarber

Recept tiramisu med rabarber.
Testa en tiramisu smaksatt med rabarber.

Italiensk goding med svensk touch.

4 portioner

100 g ladyfingers (savoiardikex)

1/2 dl amaretto

Mascarponekräm:

2 äggulor

1 1/2 msk florsocker

125 g mascarpone

1 1/2 äggvita

Rabarberkompott:

300 g rabarber, i 3 cm bitar

1/2 vaniljstång, fröna

125 g socker

Rabarberband:

2 stjälkar rabarber

2 msk socker

Gör så här:

  1. Rabarberkompott: Sätt ugnen på 180°.
  2. Lägg rabarbern på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Blanda fröna från vaniljstången med 2 msk socker, tillsätt resten av sockret och strö det över rabarbern. Täck rabarbern med ett bakplåtspapper och därefter med aluminiumfolie. Grädda i ugnen 20–25 minuter tills den är mjuk. Låt kompotten svalna helt.
  4. Doppa hälften av kexen i amaretto. Lägg dem i botten på ett serveringsfat
  5. Mascarponekräm: Vispa äggulor med florsocker till en porös smet. Vispa i mascarponen. Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan skål och vänd ner dem försiktigt i krämen.
  6. Bred ett lager av kompotten över kexen, därefter hälften av mascarponekrämen ovanpå.
  7. Doppa de resterande kexen i amaretto och lägg dem ovanpå mascarponekrämen.
  8. Bred ut ännu ett lager av kompotten och avsluta med mascarponekrämen.
  9. Sätt in tiramisun i kylen och låt den stå i minst 3 timmar.
  10. Rabarberband: Rensa rabarbern och skär av tunna band med en potatisskalare. Vänd dem i sockret. Garnera tiramisun med banden.
Annons