6 sorters smaksatt socker
1. Lavendelsocker
5 dl
Tid: 10 minuter
Du behöver:
1 msk torkad lavendel
5 dl strösocker
Gör så här: Kör lavendeln i en matberedare i 30 sekunder. Tillsätt 2 dl socker och kör i några sekunder till. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.
2. Citrussocker
5 dl
Tid: 15 minuter
Ger bakverk och kakor ett extra lyft, även gott att toppa en pannacotta med.
Du behöver:
1 ekologisk apelsin
1 ekologisk lime
1 ekologisk citron
5 dl strösocker
Gör så här: Riv citrusfrukternas skal fint med ett rivjärn, utan att få med det vita. Blanda citrusskalen med 2 dl socker och kör i ca 30 sekunder i en matberedare. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.
3. Vaniljsocker
5 dl
Tid: 15 minuter
Hemmagjort vaniljsocker smakar så mycket mer!
Du behöver:
1 vaniljstång
5 dl strösocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Kör 2 dl socker med vaniljfröna och stången i en matberedare tills stången är finmalen. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.
4. Pepparkakssocker
5 dl
Tid: 10 minuter
Perfekt att rulla munkar i, eller strö över cupcakes för en hint av jul. Eller varför inte en tesked över gröten?
Du behöver:
5 dl strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
Gör så här: Kör kryddorna med 2 dl socker i en matberedare i 30 sekunder. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.
5. Hallonsocker
5 1/2 dl
Tid: 10 minuter
Gott i småkakor, men också i drinkar.
Du behöver:
1 dl torkade hallon
5 dl strösocker
Gör så här: Kör hallon i en matberedare i cirka 30 sekunder. Tillsätt 2 dl socker och kör i några sekunder till. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.
6. Kokossocker
5 1/2 dl
Tid: 20 minuter
Perfekt smaksättare i desserter, smoothies och bakning.
Du behöver:
1 dl kokosflingor
5 dl strösocker
Gör så här: Värm ugnen till 175°. Rosta kokosflingorna i 5–10 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Låt svalna. Kör kokosflingor med 2 dl socker i en matberedare i ca 30 sekunder. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.
Av: Systrarna Eisenman
Foto: Jonny Lindh