5 festliga smårätter på gafflar
1. Svartrot med citron och basilika
24 st
Tid: 20 minuter
Svartroten är en riktigt god grönsak, som borde få högre feststatus! Servera med citron och pepprig basilika.
Du behöver:
4 medelstora svartrötter
1/2 ekologisk citron, skal och saft
4 msk olivolja
salt och svartpeppar
1 msk finhackad färsk basilika
Gör så här:
Skala och koka svartrötterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka i cirka 10 minuter. Skär i mindre bitar. Blanda citronsaft med skal och olja i en skål. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner den varma svartroten och marinera i minst 10 minuter. Blanda ner basilika, trä på gafflar och lägg upp på ett fat.
2. Sotad lax med gräddfil och krasse
24 st
Tid: 20 minuter
Sotad lax betyder att man steker laxen i varm panna utan fett. Fisken får då en extra fin, lätt rökig smak.
Du behöver:
250 g gravad laxfilé på bit eller samma mängd färsk salmalax
nymald svartpeppar
chiliflakes
ca 1 dl gräddfil
2–3 msk krasse
1–2 msk finriven pepparrot
Gör så här:
Skär fisken i små kuber. Hetta upp en panna riktigt het. Stek fisken i cirka 30 sekunder per sida. Lägg upp på fat och låt svalna. Krydda med några drag på pepparkvarnen och chiliflakes. Garnera med gräddfil, krasse och pepparrot. Sätt fast på gaffeln och servera.
3. Bakad rödbeta med getost och pistage
Ca 24 st
Tid: 1 timme
Getost är ett givet tillbehör till rödbetor – men överraska med pigga pistagenötter till!
Du behöver:
4–5 medelstora rödbetor
3 msk olivolja
flingsalt
200 g chèvre
1 näve mangoldskott
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1/2 dl rostade pistagenötter
2 msk flytande honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Borsta rödbetorna och ställ i en form. Ringla över olja och krydda med salt. Rosta i ungen ca 30 minuter tills de är mjuka, beroende på hur stora rödbetorna är. Skär bort kanterna på chèvren och smula den grovt med en gaffel. När rödbetorna svalnat, skala dem (eller låt skalet vara kvar om de är färska) och dela på mitten. Dela varje halva i tre klyftor. Lägg ut på ett fat med mangoldskott och ringla över olja och balsamvinäger. Strö ut chèvre och nötter. Ringla till sist över honung och servera på gaffeln.
4. Grillad haloumi med mynta och chili
24 st
Tid: 15 minuter
Om du vill kan du byta ut hallomi mot samma mängd fetaost. Hoppa då över stekningen och servera med samma goda tillbehör och lite extra olivolja ringlad över osten.
Du behöver:
2 paket halloumi, à 200 g
2 msk olivolja
1 röd chilifrukt
2 msk finhackad mynta
Gör så här:
Skiva halloumin i skivor och skär sedan varje skiva i fyra delar. Hetta upp olja och stek gyllenbrun på alla sidor. Lägg upp på ett fat. Finhacka chilin och strö ut över halloumin tillsammans med mynta. Servera på gaffel.
5. Rostad blomkål med timjan och paprika
24 st
Tid: 40 minuter
Rostar man grönsaker i ugnen blir smaken blir rundare och sötare. Helt enkelt underbart!
Du behöver:
1 blomkålshuvud, ca 1 kg
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
flingsalt
2 msk finhackad timjan
150 g parmaskinka
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skölj blomkålen och skär loss mindre buketter. Lägg ut på en ugnsplåt och tillsätt vitlök, olja och krydda med lite salt. Blanda runt och rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills blomkålen fått fin färg och är mjuk men med hård kärna. Lägg upp buketterna på ett fat och strö ut timjan. Vira en bit parmaskinka runt och servera på gaffel.