Lär känna Smilla Luuk och kolla in hennes nya kokbok!
Hej härliga Smilla! Kul med recept från din nya kokbok! Vad bjuder du på för gott i den?
– Massor av goda recept på allt det jag saknade att kunna äta när jag blev glutenintolerant! Typ tortellinis, pajer, pizza osv. Boken är uppdelad i avsnitten brunch, middagar, party, picknick och efterrätter, och innehåller ett urval av mina absolut bästa recept.
Vad har du fått för respons på boken?
– Jag släppte boken den 8:e juni, så den har inte legat ute på marknaden så länge än, men den har redan toppat både adlibris och bokus topplista för kokböcker – helt overkligt!
Vart kommer ditt intresse för mat i från?
– I grund och botten kommer det nog från att jag gillade att vara i köket. När jag var liten var det alltid någon i köket som höll på och stökade, och jag älskade (och älskar) själva köksatmosfären. När jag sedan vid åtta års ålder upptäckte alla mat-program som gick på TV blev jag otroligt inspirerad, och började försöka efterlikna TV-kockarna hemma – fast med glutenfria, framexprimenterade varianter av deras recept.
Har du någon matförebild?
– Jamie Oliver är så jäkla cool tycker jag. Kanske ett tråkigt/väntat svar, men jag är så otroligt fascinerad över hur han har lyckats ändra synen på mat och matlagning världen över med TV-program så som ”Jamie’s food revolution”. Han har liksom gjort något mer än att ”bara” presentera bra recept. Så skulle jag också vilja göra, fast kanske istället ändra synen på glutenfri mat.
Har du någon paradrätt?
– Vietnamesiska vårrullar är nog favoriten bland mina recept, de finns med i min bok. Sedan älskar jag att göra lammfärsbiffar med mangosallad, det är så härligt med den söta mangon som bryter av mot de lite starkare biffarna.
Laga mat eller baka?
– Hmm, svår. Kan man välja en kombination, typ baka tortillabröd och laga en god fyllning?
Förrätt eller efterrätt?
– Efterrätt, alla dar i veckan.
Sött eller salt?
– Sött!
Lördagsgodis eller hembakat?
– Hembakat! Typ kärleksmums.
Kaffe eller te?
– Jag har precis börjat dricka kaffe, så jag får nog ta och säga det. Helst med en sked oboy-pulver i, hehe.
FÖRRÄTT: Minipajer med chèvreost, fikon och valnötter
HUVUDRÄTT: Vietnamesiska vårrullar
EFTERRÄTT: Crunchy mint- och chokladmousse
Foto: Jenny Grimsgård