Smördegspaj med bakad tomat och fetaost
24 maj, 2024
AvLouisa Lorang
Sväng ihop en snabb paj med bakad tomat och fetaost och ta med i picknickkorgen! Funkar ju fint att äta både varm och kall!
Annons
Smördegspaj med bakad tomat och fetaost
Med färdig smördeg går det snabbt och lätt att baka pajen.
Annons
4 portioner
Du behöver:
Bakade tomater:
5 tomater
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger (eller annan vinäger)
Salt och peppar
1 näve färsk timjan
Tarte:
275 g smördeg (1 rulle)
100 g mjuk fetaost
½ dl grekisk yoghurt, 10%
1 tsk dijonsenap
1 litet ägg
Salt och peppar
1 ägg till pensling
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160° varmluft. Skölj och halvera tomaterna. Ringla över olja och vinäger, salta och peppra och strö över timjansblad. Baka i ugnen i ca 45 minuter, tills de är bakade men fortfarande saftiga.
- Höj ugnstemperaturen till 200° varmluft. Lägg smördegen i en smord pajform, gärna rektangulär. Skär bort överskjutande deg och lägg åt sidan. Förgrädda pajskalet i 5–10 minuter.
- Vispa ihop fetaost, yoghurt, senap och ägg. Salta och peppra. Fördela krämen i pajskalet. Toppa med bakade tomathalvor och strimlor av den sparade degen, och pensla degen med uppvispat ägg. Grädda i ca 20 minuter, tills gyllene. Packa pajen i formen och skär bitar direkt i formen när du serverar.
Foto: Columbus Leth
Annons