Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Smördegspaj med bakad tomat och fetaost

24 maj, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på smördegspaj med bakad tomat och fetaost
Columbus Leth
Sväng ihop en snabb paj med bakad tomat och fetaost och ta med i picknickkorgen! Funkar ju fint att äta både varm och kall!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du mangoglass på fem minuterBrand logo
Så gör du mangoglass på fem minuter

Smördegspaj med bakad tomat och fetaost

Med färdig smördeg går det snabbt och lätt att baka pajen.

Annons

4 portioner

Du behöver:

Bakade tomater:

5 tomater
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger (eller annan vinäger)
Salt och peppar
1 näve färsk timjan

Tarte:

275 g smördeg (1 rulle)
100 g mjuk fetaost
½ dl grekisk yoghurt, 10%
1 tsk dijonsenap
1 litet ägg
Salt och peppar
1 ägg till pensling

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160° varmluft. Skölj och halvera tomaterna. Ringla över olja och vinäger, salta och peppra och strö över timjansblad. Baka i ugnen i ca 45 minuter, tills de är bakade men fortfarande saftiga.
  2. Höj ugnstemperaturen till 200° varmluft. Lägg smördegen i en smord pajform, gärna rektangulär. Skär bort överskjutande deg och lägg åt sidan. Förgrädda pajskalet i 5–10 minuter.
  3. Vispa ihop fetaost, yoghurt, senap och ägg. Salta och peppra. Fördela krämen i pajskalet. Toppa med bakade tomathalvor och strimlor av den sparade degen, och pensla degen med uppvispat ägg. Grädda i ca 20 minuter, tills gyllene. Packa pajen i formen och skär bitar direkt i formen när du serverar.

Foto: Columbus Leth

Annons