Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatVintips till middagen

Smördegspizza med sparris och lax

24 maj, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på smördegspizza med sparris och lax
Peter Kam
Den här smördegspizzan med sparris och lax svänger du snabbt ihop på dagar du känner dig lite lat. Funkar fint att serveras både varm och kall!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: PanzanellaBrand logo
Middag hos Wood: Panzanella

Smördegspizza med sparris och lax

Till festen, som snitt till drinken innan middagen eller som lätt lunch när du får oväntat besök – den här pizzan är både god och snabbfixad.

Annons

4 portioner

Du behöver:

1 rulle smördeg
1 ägg, till pensling

Örtkräm:

2 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
Salt och peppar
2 msk hackad gräslök
½ kruka färsk klippt dill

Till servering:

1 näve blandad sallad
250 g grön sparris
250 g varmrökt lax

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut smördegen och lägg den på en bakpappersklädd plåt. Skär en 3–4 cm bred kant hela vägen runt med en kniv, men utan att skära hela vägen igenom degen. Pricka degen innanför kanten med en gaffel.
  2. Pensla smördegen med uppvispat ägg överallt och grädda den i ugnen i cirka 15 minuter, tills de är gyllene och puffig. Låt svalna något på ett galler.
  3. Örtkräm: Rör ihop crème fraiche, senap och honung och smaka av med salt och peppar. Finhacka gräslök och dill och rör ner i krämen.
  4. Servering: Skölj salladen. Skär bort den nedre, träiga änden av sparrisen, skär sparrisen i mindre bitar och lägg i en skål. Häll kokande vatten över dem och låt dem stå i 2–3 minuter. Häll av vattnet och låt rinna av.
  5. Plocka varmrökt lax i mindre bitar. Bred örtkrämen på smördegsflanet och toppa med sallad, sparris och varmrökt lax. Servera pizzan varm eller kall.

Foto: Peter Kam, Nick Degn

Annons