S'morestårta med choklad, maräng och digestivekex
15 okt, 2019
AvRedaktionen
Testa den amerikanska efterrättsklassikern S'mores i tårtform! S'morestårtan med choklad, maräng och digestivekex är oemotståndligt god.
Annons
10 bitar
S’morestårta:
175 g digestivekex
80 g smör
1/2 dl strösocker
Chokladfyllning:
275 g mörk choklad
3 1/2 dl vispgrädde
60 g smör
Maräng:
4 1/2 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
Gör så här:
- Värm ugnen till 190°. Smula digestivekexen i en matberedare.
- Smält smöret och blanda ner i kexsmulorna tillsammans med sockret.
- Pressa ner massan i en pajform, ca 22 cm i diameter, så botten och kanterna täcks.
- Grädda i ugnen ca 7 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Hacka chokladen till fyllningen grovt och lägg i en skål.
- Värm grädden i en kastrull tills den börjar sjuda.
- Slå den varma grädden över chokladen, tillsätt smöret och låt allt stå och dra i 5 minuter. Rör därefter runt tills chokladen smält.
- Häll chokladen över den bakade tårtbottnen. Låt svalna och sedan stå kallt i kylskåpet, minst en timme.
- Mät upp alla ingredienser till marängen i en skål. Vispa i 5 minuter tills sockret lösts upp och marängen blir tjock och blank.
- Skeda upp marängen över kakan och fördela med en slickepott.
- Värm ugnen till högsta värmen med grillfunktion.
- Grädda kakan snabbt, bara så marängen får fin färg. Passa så den inte blir för bränd, den ska bara bli gyllenbrun.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Stine Christiansen
LÄS MER: S’mores-dessert i glas
Annons