Smörrebröd med blomkål, rom, räkor och tryffel
19 apr, 2022
AvThilde Gilling
Smörrebröd är en dansk "öppen" macka med goda toppings – som blomkål, rom, räkor och tryffel.
Annons
Smörrebröd med blomkål, rom, räkor och tryffel
Lyxmackornas lyxmacka, gudomligt god.
4 portioner
Du behöver:
1 blomkålshuvud olivolja, till stekning
200 g smör
½ dl vatten
½ ekologisk citron
1 krm riven muskot
Flingsalt och nymalen peppar
250 g handskalade räkor
Olivolja till marinering
4 ägg
1 knippe färsk dill
1 knippe körvel
1 svart tryffel
Blanquettesås:
250 g smör
2 dl grönsaksfond eller kycklingfond
1 ägg
2 äggulor
2 msk gräddfil
½ ekologisk citron
Flingsalt och nymalen svartpeppar
15 g svart rom
Till servering:
4 skivor smörat briochebröd
15 g svart rom
Gör så här:
- Rensa och halvera blomkålen. Fräs ena hälften i en kastrull med lite olja tills den fått en karamelliserad yta. Sänk värmen och tillsätt smör, vatten och citronsaft (riv först av citronskalet och spara till senare). Lägg på locket och låt blomkålen puttra på svag värme i 8–10 minuter. Skär den i mindre bitar och krydda med muskotnöt, salt och peppar.
- Dela den andra hälften av blomkålen i buketter och skär dem i tunna skivor på ett mandolinjärn.
- Marinera räkor och den tunt skivade blomkålen med salt, peppar, olivolja och citronskal.
- Koka äggen i 6 ½ minuter och halvera dem på längden. Skölj och plocka dill och körvel. Riv tryffeln till tunna flingor på mandolinjärn.
- Blanquettesås: Värm smör och fond i en kastrull tills smöret smält. Kyl tills du kan hålla handen på sidan av kastrullen. Blanda ägg, äggulor och gräddfil och tillsätt smörblandningen medan du mixar. Konsistensen ska vara krämig och tjock. Häll tillbaka det hela i kastrullen och smaka av med citronsaft och -skal, salt och peppar. Vänd ner rom i såsen innan servering.
- Servera briochebrödet med äggen, den smörstekta blomkålen, räkor, örter och tryffel. Avsluta med blanquettesås och rom på toppen.
Foto: Søren Staun Petersen
Annons