Smulpaj med blåbär, kardemumma och råkräm
19 apr, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Smulpaj är en av de lättaste efterrätterna man kan göra! Inget säger väl ändå sommar som en smulpaj med blåbär, kardemumma och råkräm?
Annons
Smulpaj med blåbär, kardemumma och råkräm
Råkräm är en kallvispad variant av vaniljkräm.
6 portioner
Du behöver:
100 g (1 dl) vetemjöl
50 g (1 dl) havregryn
50 g (½ dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
¾ tsk bakpulver
¼ tsk salt
80 g kylskåpskallt smör
Fyllning:
250 g blåbär
½ dl rörsocker
1 msk majsstärkelse
Råkräm:
1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Blanda vetemjöl, havregryn, socker, vaniljsocker, kardemumma, bakpulver och salt i en skål. Skär det kalla smöret i små tärningar och blanda ner det i mjölblandningen med fingrarna. Konsistensen ska bli smulig.
- Blanda blåbär, rörsocker och majsstärkelse i en skål. Fördela blåbären i botten på en pajform, ca 20–24 cm i diameter. Strö smuldegen över i ett jämnt lager. Grädda pajen i ugnen i 20 minuter, tills gyllene på toppen.
- Snitta upp vaniljstången och skrapa ut fröna med en kniv. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön ljust och luftigt i en skål med elvisp. Vispa grädden fluffig i en annan skål och vänd därefter ihop grädde med äggvisp. Servera blåbärspajen ljummen med råkräm till.
Foto: Betina Hastoft
Annons