Smulpaj med rabarber, fläder och vit choklad
19 apr, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Längtar du efter sommaren? Tjuvstarta med en extra lyxig smulpaj med rabarber, fläder och vit choklad.
Annons
Smulpaj med rabarber, fläder och vit choklad
Vem kan tacka nej till en varm smulpaj med rabarberfyllning, fläder vit choklad och en kula vaniljglass? Försommar på en tallrik!
4 portioner
Du behöver:
500 g rabarber
½ vaniljstång
1 dl socker
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
Smuldeg:
75 g havregryn
25 g vetemjöl
100 g socker
1 tsk krossad kardemumma
¼ tsk salt
100 g smör
75 g vit choklad
Till servering:
½ liter vaniljglass
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°. Rengör rabarbern, skala och skär i små bitar. Dela vaniljstången, skrapa ur kornen och blanda ihop dem med sockret i en skål. Vänd ihop rabarber, vaniljsocker och fläderblomssaft och fördela blandningen i en smord ugnsform.
- Blanda havregryn, mjöl, socker, kardemumma och salt i en skål. Skär smöret i tärningar och smula ner dem i blandningen med fingrarna till en grov blandning. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i smuldegen. Fördela smuldegen ovanpå rabarbern.
- Grädda pajen i ugnen i cirka 30 minuter, tills den är gyllene och knaprig. Låt svalna något. Servera den sedan ljummen med vaniljglass.
Foto: Olof Abrahamsson, Tia Borgsmidt, Columbus Leth
Annons