Smultron-, citron- och svartvinbärsbakelse à la Sonia Rykiel
10 st
Smultronmousse:
3 1/2 dl smultronpuré
1 dl strösocker
2 1/2 gelatinblad
2 1/2 dl grädde
Citronbavaroise:
2,6 dl mjölk
1/2 dl strösocker
2 citronskal
4 äggulor
1/2 dl strösocker
2 1/2 gelantinblad
2,6 dl vispgrädde
Svartvinbärsmousse:
2 1/4 dl svartvinbärspuré
3 msk Alexandre Bonnet Brut
1/2 dl strösocker
4 gelatinblad
6 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten
4 dl grädde
Chokladbrowniebotten:
125 g smält smör
110 g mörk choklad
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
2/3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk kanel
2 tsk ekologiskt vaniljsocker
Gör så här:
Smultronmousse
Börja med att blötlägga gelatinet i kallt vatten. Koka smultronpuré med socker. När det kokat upp så tillsätter man gelatinbladen och kyler ner vätskan. Vispa grädden lätt fluffigt och vänd ner den i den kalla smultronblandningen. Fyll upp i form som är 1 cm hög och frys.
Citronbavaroise
Börja med att blötlägga gelatinet i kallt vatten. Koka mjölken med citronskalet och första delen strösocker. Blanda äggulan med andra delen strösocker och blanda i det när mjölkblandningen kokar. Sjud under konstant omrörningen (inte vispa) till 83°. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Kyl ner bavaroisen kylskåpskall. Vispa vispgrädden lätt och tillsätt den i bavaroisen. Fyll upp i form som är 1 cm hög och frys.
Svartvinbärsmousse
Blötlägg gelatinet. Koka svartvinbärspurén med champagnen och lila delen strösocker, tillsätt gelatinet och kyl ner blandningen. Gör en italienskmaräng på äggvitan, strösockret och vattnet. Koka strösocker med vattnet till 121 grader. Börja vispa när sockerlagen är 110-115°. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall. Blanda italienskamarängen med svartvinbärsblandningen så det blir helt slätt och fint. Avsluta med att vispa grädden lätt och vänd ner den i svartvinbärsblandningen. Fyll upp i form som är 1 cm hög och frys.
Chokladbrowniebotten
Smält chokladen och smöret. Blanda ihop ägg och socker ha försiktigt ner chokladblandningen i äggen och blanda det väl av sluta med att gå i med de torra varorna. Stryk ut smeten på bakplåtspapper och grädda det ca 5 minuter på 200°.
Montering:
När alla mousselager gjutits och stelnat i frysen tar man ut dem och skär 11 cm långa och 3 cm breda rektanglar. Samma sak görs med browniebottnen. Först läggs citronbavorisen på browniebottnen följt av svartvinbärsmoussen och avslutningsvis smultronmoussen. Avslutningsvis läggs en platt mörk choklad och ett rött vinbär ovanpå bakelsen.