Smultronställen på Österlen
1. Bästa fikat
Kafferosteriet är hangout för alla – från unga familjer till fikasugna pensionärer och turister på genomresa. Bänka dig vid ett av långborden och bered dig på en ny bekantskap över en frasig pizza eller en kopp kaffe lagat på egenrostade bönor med gott-gott från bakelsedisken. kafferost.com
2. Godaste ostarna
Till Vilhelmsdal kommer folk för Österlens godaste ostar. Feta Greta, Blå geten, Tant Elsa och Lillstina, mejeriets får och leasade kossor, ger mjölk till ostarna av olika, men ansenlig karaktär. Från blåmögel till fetaost. Omsorgsfullt och hantverksmässigt producerade. Mejeriet säljer till såväl utlandet som till landets finkrogar. vilhelmsdal.se
3. Råvaran i fokus
Allé, mitt i vackraste Österlen, nära Kivik, är en restaurang som bjuder på traktens allra finaste råvaror. Eva Thuresson driver galant och effektivt restaurangen/cateringen, med kombattanten Jesper Dahl som lagar mat inför öppen ridå. Ett kök som är både klassiskt och nytänkande, mat med twist. Ett tips: Smörrebröden till lunch. alle.se.
4. Bästa brödet
Olof Viktors är ett bageri och kafé för sanna bröd- och kakgourmeter. Det var här surdegsmanin, som nu fått efterföljare överallt, började. Man sitter i de små intima, rart inredda rummen, i trädgården eller på innergården. Och köper med sig marmelad, sylt, levainbröd, kavring, kakor och bullar. olofviktors.se
Av: Lage Stone
Foto: Hans Rooth