Snabba, somriga festrecept!
Skaldjursröra i salladsskål
Goda och praktiska snittar, som äts i en enda tugga.
4 portioner
10–12 stora blad från huvudsallad
200 g skalade räkor
200 g kräftstjärtar
50 g chili-aioli
1 dl crème fraiche
1 msk citronsaft
2 msk finhackad dill
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Skölj och plocka salladsbladen, låt torka.
- Blanda räkor och kräftstjärtar med chili-aioli, crème fraiche, citronsaft och dill. Smaka av med salt och svartpeppar. Klicka upp på salladsbladen och servera.
Grapecarpaccio med krutonger, mandel och avokado
Frisk, frasig, söt, het, syrlig, salt, knaprig och krämig – en förrätt som har allt!
4 portioner
2 blodgrape
2 avokador
1/2 dl krutonger
1 msk olivolja
1/2 tsk rökt paprikapulver
Salt och peppar
1/2 dl rökta mandlar
Färska örter
Gör så här:
- Skala och filea grape. Skär i skivor.
- Halvera avokadon, kärna ur och tärna. Vänd ihop med krutonger, olivolja, paprikapulver, salt och peppar.
- Lägg upp blodgrape på tallrikar, strö över avokadoröra och hackade mandlar. Dekorera med örter.
Spätta med sommarsallad
Välj din favoritfisk till den här härliga salladen.
4 portioner
600 g färskpotatis
1 knippe rädisor
1 gurka
4 msk färskost
4 msk crème fraiche
1 knippe gräslök
salt och nymalen svartpeppar
4 spättafiléer, MSC-märkta
1 dl grovt rågmjöl
25 g smör
Blommor från kryddörter
Gör så här:
- Koka potatisen i lättsaltat vatten i 8 minuter. Låt dra i vattnet 5 minuter och häll sedan av det.
- Rensa rädisor och skär i tärningar. Skala gurka och skrapa ur kärnhuset, skär i tärningar.
- Rör ihop färskost, crème fraiche, hackad gräslök, salt och peppar. Vänd ihop dressingen med rädisor och gurka.
- Klappa spättafiléerna torra med hushållspapper, vänd i rågmjöl och strö över salt.
- Smält smöret i en stor stekpanna och stek fisken 4–5 minuter på varje sida. Servera med salladen och färskpotatis.
Choklad- och hallondoppade chokladrån
Snabbfixad liten dessert till kaffet.
4 portioner
50 g mörk choklad
12 chokladrån
Frystorkade hallon
Gör så här:
- Hacka chokladen fint och smält över vattenbad.
- Doppa hälften av rånen i chokladen, vänd runt i frystorkade hallon.
- Låt stelna på bakplåtspapper.
Glasskakor
Superenkel men ändå jättegod dessert som går att variera i det oändliga.
4 portioner
50 g choklad
16 mandlar
1 liter glass, t ex nougatglass
16 havrekex
Gör så här:
- Ta ut glassen, låt tina något.
- Hacka chokladen och mandlarna fint, spara hälften till dekoration. Rör ner resten i glassen.
- Forma glassen till en avlång rulle med hjälp av plastfolie, frys den igen.
- Ta ut glassen, skär i skivor med kniv doppad i varmt vatten och lägg mellan två havrekex.
- Strö över choklad och mandel och servera.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Stine Christiansen, Betina Hastoft
LÄS MER: