Snabbgravad lax med fläder, apelsin och löjromskräm
6 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
500 g salmalax
ca 2 tsk salt
nymald svartpeppar
1 knippa rädisor
4 msk Hallandsfläder (eller 2 msk koncentrerad flädersaft och 2 msk gin)
2 msk olivolja
saften från 1/2 apelsin
rivet skal från 1 apelsin
Löjromskräm:
2 dl crème fraiche
1 burk löjrom, eller annan fiskrom
flingsalt, svartpeppar
Till garnering:
2 msk citronsaft
1 msk gräslök (hackad)
1 msk dill (hackad)
salt
nymald svartpeppar
Gör så här:
Skär laxen i tunna skivor. Använder du inte salmalax måste laxen frysas i 1 dygn först. Lägg på ett fat med kant och strö över salt och nymald svartpeppar. Skiva rädisorna tunt med kniv eller mandolin. Lägg i kallt vatten i kylen så de blir pigga och krispiga. Låt sedan rinna av innan servering.
Rör ihop Hallandsfläder (eller flädersaft och gin), olivolja, apelsinsaft och hälften av skalen, och häll över laxen. Låt gotta till sig någon minut.
Rör ihop crème fraiche och fiskrom försiktigt. Den ska inte blandas helt utan rommen ska endast bilda en orange snurra i crème fraichen. Strö över några korn flingsalt och eventuellt svartpeppar.
Lägg upp laxskivorna på serveringsfat och klicka ut romkrämen lite här och var bland laxskivorna och strö över rädisorna. Pressa över cirka 2 msk citronsaft jämnt över skivorna och eventuellt lite mer flingsalt och peppar. Toppa med resterande apelsinzest, gräslök och plockad dill.
Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull