Snacksbräda med getostkräm och bakade tomater
Tid: 1 timme
2 portioner
Du behöver:
ca 6 skivor surdegsbröd
Getostkräm:
200 g färskost
150 g getost
1-2 tsk honung
Bakade tomater:
ca 250 g cocktailtomater på kvist
2 msk olivolja
ca ½ tsk (rå-)socker
Dukkah:
1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
1 dl sesamfrö
1 tsk malen koriander
2 tsk malen spiskummin
Belugalinser:
2 dl belugalinser
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
1 lagerblad
1 knippe timjan
1-2 tsk valfri vinäger
Till servering:
oliver
rostade och saltade nötter och/eller mandlar
blandade salladsblad och örter
tapenade
pesto
salt och svartpeppar
olivolja
Gör så här:
Getostkräm: Blanda samman färskosten med getost och honung i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Bakade tomater: Sätt ugnen på 150 grader. Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, strö över lite socker och salta och peppra. Baka tomaterna i mitten av ugnen tills de mjuknat och skrumpnat ihop något, ca 1-1 ½ h. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut ånga. När tomaterna är klara, höj ugnsvärmen till 175 grader för rostning av hasselnötterna och mandlarna.
Dukkah: Fördela hasselnötter och mandel i en ugnsfast form eller på en plåt och rosta i mitten av ugnen tills de fått fin färg. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Tillsätt koriander och spiskummin och rosta vidare ett par minuter under omrörning. För över på ett fat. Hacka hasselnötterna och mandeln. Blanda samman med sesamfröna och kryddorna (Allt kan även mixas samman i en matberedare). Smaka av med salt och peppar.
Belugalinser: Skölj linserna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja tills de mjuknat men inte fått färg. Slå på vinet och låt det koka ner till hälften. Tillsätt linser, vatten (se mängdangivelse av vatten på förpackningen) och lagerblad och låt koka upp. Koka linserna till de är mjuka, ca 20 min. Låt svalna. Lyft ur lagerbladet. Repa timjanbladen från kvistarna och blanda ner i linserna tillsammans med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
Rosta brödet eller stek frasigt i olivolja och skär sedan i stavar. Arrangera allt på en skärbräda eller ett fat. Servera!
Recept och foto: Pågen