3 goda snittar som passar till alkoholfri cider
Att kombinera mat och vin är inte en ny företeelse, men att kombinera mat och cider är desto ovanligare. Speciellt alkoholfri cider. Men med det sagt är det inte en omöjlighet och speciellt inte för Jimmi Eriksson som nyligen blev invald i Svenska kocklandslaget.
– Vi är relativt traditionella i vad vi väljer att äta och dricka vid högtiderna, därför kan nog många uppleva att det är svårt att kombinera alkoholfritt med påskmaten. Briskas nya cider har en fin sötsyrlig smak som går att matcha med många olika råvaror, såväl fågel som fisk och grönt. Detta har jag experimenterat med när jag tagit fram min tolkning av det moderna påskbordet, säger Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016.
För den som vill komponera ihop en egen meny utefter Briskas äppelcider tipsar Jimmi om att använda sig av nötter och brynt smör. Även heta smaker som chili, ingefära och pepparrot gör sig bra till äpple. Han tillägger att man ska vara försiktig med kryddor som salt och socker:
– Salta inte för mycket! Cidern är redan tydlig och mild i smaken.
3 riktiga goda snittar signerade Jimmi Eriksson:
1. Små rårakor med löjrom, gräddfil och citron
Klassiska smaker tas till nya höjder genom en personlig och rolig servering. Löjrommen bryter av ciderns fina sötma och ger en högre fräschör.
2. Mini-dumpling med rotselleri och hasselnötter
Sötman från rotsellerin matchar den fina sötman i cidern. Kan med fördel serveras som en liten dumpling, ett härligt snacks perfekt att servera innan middagen.
3. Vit sparris med parmesankräm och mandel
En krämig munsbit med spännande smakkombinationer. Den filtrerade musten med äppelsmak upplevs uppfriskande krispig till den krämiga parmesankrämen.