Snittar med rökt lax och syrad gurka
15 jan, 2017
AvRedaktionen
Fräscha och smakrika små snittar med lax som passar bra på en afternoon tea-buffe, men som också går att äta som en lite lyxigare macka. Om man vill kan man strunta i att syra gurkan och köra den naturell!
Annons
8 st
Tid: 40 min
Du behöver:
6 skivor Pågen Surdegsbröd LantGoda
200 g kallrökt eller gravad lax
75 g blandad sallad
Syrad gurka:
½ dl ättika 12 procent
1 dl socker
1 ½ dl vatten
½ gurka
Färskost:
150 g färskost
1 knippe gräslök
1 citron
Gör så här:
- Koka upp ättika, socker och vatten. Rör tills sockret löst sig. Häll av i en skål. Skär gurkan i tunna skivor, eller hyvla med en osthyvel. Lägg i lagen.
- Finhacka gräslöken och riv skalet från citronen på den finaste sidan av rivjärnet. Blanda färskosten med gräslök och citron.
- Kantskär brödskivorna, eller hoppa över det för en mer rustik variant. Bre färskosten på ena sidan av fyra brödskivor (de som ska ligga ytterst) och på båda sidor av resterande två. Sandwicharna kommer få tre lager bröd och två lager fyllning.
- Lägg ut två av brödskivorna som bara har färskost på ena sidan. Lägg på lax, några salladsblad och gurka. Lägg på skivorna som är bredda på båda sidor. Lägg på lax, sallad och gurka och toppa med de skivor som bara är bredda på ena sidan.
- Skär i trekanter, servera!
Foto och recept: Pågen
Annons