4 små snittar med spännande smaker
1. Mini-lobster rolls
10 personer
Gör hummerblandningen upp till 24 timmar i förväg och håll den kyld, så kan du göra mackorna närmare själva festen. Hackade räkor och kräftstjärtar funkar förstås också om du har en snäv budget.
Du behöver:
1 1/4 dl majonnäs
2 msk citronsaft
1 litet knippe gräslök, klippt
1 selleristjälk, fint tärnad
cayennepeppar
vitpeppar och salt
1 kokt hummer, knäckt och rensad (eller ca 150 g hummerkött )
10 minibaguetter/små frallor
1 msk smält smör
Gör så här:
Blanda majonnäs, citronsaft, det mesta av gräslöken, selleri och cayennepeppar. Krydda med vitpeppar och lite salt och blanda försiktigt med hummerköttet. Ställ kallt.
Precis före servering, skär en skåra på toppen av dina små baguetter. Pensla lite av smöret på insidan och värm försiktigt i ugnen på 160°.
Lägg i fyllningen mellan bröden. Strö på en nypa cayennepeppar och resten av gräslöken.
2. Grillspett med fläsk och vietnamesisk kolasås
10 personer
Såsen är också ett hett tips till revbensspjäll!
Du behöver:
ca 900 g sidfläsk, förkokt
6 msk mörk sojasås
4 msk fisksås
1 msk ingefära, riven
2 lime, saften
2 1/2 dl farinsocker
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 gurka
Gör så här:
Koka upp sidfläsket i en stor kastrull med vatten, gärna med några svartpepparkorn och lagerblad, och låt sjuda i ca 80 minuter till en innertemperatur på 80°. När köttet är färdigt och avsvalnat, skär det i kuber.
Blanda soja, fisksås, ingefära, limesaft och farinsocker i en kastrull och smält på låg värme. Låt det bubbla under omrörning tills konsistensen är sirapsliknande. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
Lägg fläskkuberna i 1 dl av marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter.
Blanda resten av såsen med chilin, låt stå i rumstemperatur och använd som dippsås.
Värm ugnen till 180° och lägg bakplåtspapper på en plåt. Stek fläskkuberna i ca 20 minuter, tills de fått en gyllene, klibbigt karamelliserad yta. Använd en potatis-skalare för att skära gurkan i remsor som du viker ihop och sätter på små grillspett eller tandpetare. Ställ i kylskåpet.
Före servering, trä en fläskkub på varje spett och lägg upp på ett vackert fat tillsammans med den vietnamesiska dippsåsen i en skål.
3. Små smørrebrød med lax, ärter och mynta
10 personer
De här kanapéerna kan förberedas – skär bröd och lax och mixa ärterna, men de ska inte stå färdiga mer än en halvtimme i rumstemperatur för då blir brödet lätt svampigt.
Du behöver:
4 skivor rågbröd, lätt rostade
200 g gröna ärter, frysta och tinade
3/4 dl crème fraiche, 15 %
1/2 dl myntablad, finhackade
1 tsk pressad citron
salt och peppar
100 g rökt lax, klippt i strimlor
krasse
Gör så här:
Skär varje rostad skiva rågbröd i 4 avlånga bitar, och skär dem sedan på hälften så att du får 32 bitar totalt.
Lägg över skivorna på en skärbräda eller ett uppläggningsfat. Skölj ärterna väl och mosa dem grovt med gaffel tillsammans med crème fraiche, mynta och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Bred ärtröra på varje rågbit, toppa med lax och klipp över krasse.
4. Tryffelravioli med spenat och ricotta
10 personer
Pastakuddarna smakar gott för sig själva, men om du vill ha en dippsås passar en god tomatsås fint.
Du behöver:
solrosolja
2 ägg
1 dl pankoströbröd
2 pkt (à 250 g) färsk ravioli med spenat och ricotta
2 msk tryffelolja
parmesan, riven
Gör så här:
Fyll en stor, djup kastrull till 1/3 med solrosolja och värm tills den når ungefär 180°; använd en termometer för att kontrollera.
Medan oljan värms upp, knäck äggen i en skål och vispa med en gaffel. Pankoströbrödet ska helst vara lite mer finfördelat, så krossa eller mixa gärna smulorna. Lägg upp på en tallrik.
Doppa först raviolin i äggsmet, skaka av överflödet och doppa sedan pastan i ströbrödet. Täck alla ravioli på detta sätt.
Sedan är det dags att fritera. Sänk på en hålslev ner raviolin, ca 8 åt gången, i den heta oljan i 1–2 minuter, tills de är gyllenbruna. Lyft över på en bricka med hushållspapper. Torka även lite ovanpå så att de är helt torra. Lägg över på ett stort fat, ringla över tryffeloljan och strö över riven parmesan. Var försiktig så att du inte bränner dig på raviolin!