Snittar och tilltugg med vegetarisk pastej
Pastejkökets vegetariska pastej passar perfekt på mackan, gärna med några skivor inlagd gurka. Förutom till frukost kan du även använda pastejen att göra dipp och goda snittar med. Här kommer tre recept!
1. Orientalisk dipp
Gott att dippa grönsaker eller bröd i. Du kan även servera dippen i ett salladsblad.
Du behöver:
1 pkt Pastejkökets Vegetarisk pastej
2 msk turkisk yoghurt
1⁄2 citron, saft och rivet skal
2 msk tahini, mild nötig
1 kruka färsk koriander
1 bunt sticklök (salladslök)
2 tsk spiskummin
1 msk olivolja
salt och peppar
mirin/råsocker
1 kruka färsk koriander
1 bunt sticklök (salladslök)
Gör så här:
Lägg den vegetariska pastejen, yoghurt, tahini, citron och olivolja i en bunke. Mixa med mixerstav eller rör ihop med gaffel. Smaka av med salt peppar och spiskummin, runda av smaken med socker eller mirin vid behov.
2. Vegetarisk pastej på rågbröd med stekta kantareller
Du behöver:
1 pkt Pastejkökets Vegetarisk pastej
rågbröd
kantareller eller annan svamp
smör
gräslök
rödlök
salt och peppar
Gör så här:
Skär rågbrödet i 5 mm tjocka skivor och bred på ett rikligt lager av den vegetariska pastejen. Stek kantarellerna i smör salta, peppra och fördela dem på smörgåsen, snåla inte. Skär rödlöken tunt, tunt och skiva gräslöken. Varva svamp, rödlök ovanpå pastejen och avsluta med gräslök. Ett varv på pepparkvarnen och ett par saltflingor piffar upp anrättningen.
3. Vegetarisk pastej på surdegsbröd med picklade morötter och groddar
Du behöver:
1 pkt Pastejkökets Vegetarisk pastej
1 st surdegsbröd
1-2 st morötter
2 dl groddar (valfria) eller krasse
1⁄2 dl ättikssprit, 12 procent
1 dl socker
1,5 dl vatten
3 st lagerblad
5 st pepparkorn
Gör så här:
Blanda en 1-2-3 lag genom att blanda 1 del ättikssprit, 2 delar socker och 3 delar vatten, låt koka upp. Under tiden skalar ni 1-2 morötter och använder potatisskalaren för att hyvla tunna band som ni lägger i en värmetålig bunke. När lagen kokar dra av och låt svala till ljummen. Slå lagen över morötterna och lägg i lagerblad samt pepparkorn ställ åt sidan för att svalna. Skär surdegsbrödet i 5 mm skivor, bred på ett rikligt lager av den vegetariska pastejen. Fördela de smala morotsbanden och toppa med groddarna. Vill man krydda extra kan ett par droppar olivolja, salt och peppar piffa till det hela.