Sockerkaka med citronglasyr
09 aug, 2018
AvRedaktionen
Vårt bästa grundrecept på sockerkaka – som du kan variera i oändlighet med olika smaksättningar. Här har vi toppat kakan med citronglasyr.
Annons
Tricket med en luftig sockerkaka är att se till att äggen och sockret vispas riktigt luftigt och poröst. Var sedan snabb och vänd ner mjölet (vispa inte – då kan kakan bli seg), så du behåller luftigheten.
8–10 bitar
Du behöver:
ströbröd, till formen
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
50 g smör + lite till formen
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
Citronglasyr:
4 dl florsocker
1 msk citronsaft
1 msk vatten
Till servering:
ätbara obesprutade blommor, till exempel viol, krasse eller ros
1/2 citron, strimlat skal
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt. Smält smöret. Blanda ner smör och mjölk i smeten.
- Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker (och om du vill ha andra smaksättningar som t ex kardemumma, kakao, citron, lakritspulver, bärpulver) och vänd ner det försiktigt i smeten, försök behålla fluffigheten.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med sticka för att se om den är färdig. Ta ut, låt svalna och ta sedan kakan ur formen för att svalna helt på galler.
- Vispa ihop ingredienserna till glasyren med en gaffel. Ringla över kakan innan servering och dekorera med ätbara blommor och strimlat citronskal.
Av: Sofia Andersson
Foto: Inge Skovdal
Annons