Solskensbullar med smak av sommar
Solskensbullar
Efter mörker och regn kommer solsken, var så säker. Och med solen kommer solskensbullar!
24 stycken
700 g (ca 11 1/2 dl) vetemjöl
120 g (ca 1 1/2 dl ) strö eller rårörsocker
8 g (drygt 1 tsk) finkornigt oraffinerat havssalt
12 g (ca 4 tsk) grovmalen kardemumma
12 g jäst
360 g (ca 3 1/2 dl) kall mjölk, 3 %
50 g (ca 1 st) ägg
110 g rumstempererat smör
Smält smör eller vatten (att pensla bullarna med)
Strösocker (att rulla bullarna i)
Vaniljfyllning:
1 vaniljstång
100 g (drygt 1 dl) strö eller rårörsocker
500 g (ca 5 dl) mjölk, 3 %
120 g äggula (ca 6 st)
30 g (knappt 1/2 dl) majsstärkelse
30 g smör
Gör vaniljkrämen så här:
- Dela vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret så att fröna lossnar. Lägg sockret med fröna, vaniljstången och mjölken i en kastrull och koka upp.
- Vispa ihop äggula och majs stärkelse – se till så att det inte blir några klumpar.
- Häll mjölkblandningen i äggvispet under omrörning.
Häll tillbaka allt i kastrullen igen och koka upp. Låt koka i 2 minuter under omrörning.
- Ta kastrullen från värmen och rör i smöret.
- Sila krämen genom en finmaskig sil och ställ åt sidan.
- Krämen går att förbereda och håller i kylen i ett par dagar. Vispa i så fall upp den lätt innan du använder den.
Gör vetedegen så här:
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Lös upp jästen i mjölken. Häll degvätskan och ägget i bunken med de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg (du behöver inte knåda den).
- Låt vila i rumstemperatur i cirka 10 minuter.
- Arbeta in smöret i degen med händerna tills du har en homogen deg. Låt vila i kylen i 1–2 timmar.
- Dela degen i 24 bitar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Det går olika fort beroende på om det är sommar eller vinter, varmt eller kallt hemma och var du väljer att låta dem jäsa.
Alternativ 1 (jäsning över natten):
- Låt bullarna vila på en plåt i kylen i några timmar.
- Ställ in plåten i en avstängd ugn med en skål kallt vatten på botten innan du går och lägger och låt dem jäsa över natten.
Alternativ 2 (jäsning över dagen):
- Låt bullarna jäsa i kall ugn med en skål kallt vatten på botten, i 4–6 timmar eller till dubbel storlek.
- Ta ut bullarna och vattenskålen ur ugnen och värm den till 200° varmluft.
- Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med tyll. Ta ett stadigt grepp om påsen, tryck ner spritsen mitt på bullens ovansidan och tryck till. Det gäller att vara ganska snabb när man spritsar, annars sjunker bullarna ihop.
- Grädda bullarna i 6–8 minuter eller tills de är gyllen bruna. Ta ut bullarna och låt dem svalna.
- Pensla dem med lite smält smör eller vatten och rulla dem sedan i socker.
Av: My Feldt
Foto: Linda Lomelino
Recept från boken Rullrån och tankebrus, Bonnier fakta.
LÄS MER:
My Feldt: ”Jag ville få en nyårsraket i huvudet så jag skulle slippa ha så ont i hjärtat”
Kardemummabullar med hallongrädde