Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Solskensbullar med smak av sommar

29 jun, 2020
AvRedaktionen
Recept solskensbullar My Feldt
Vem vill inte baka konditorn My Feldts fantastiska solskensbullar med vaniljfyllning i sommar? Här är receptet!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Solskensbullar

Recept solbullar av My Feldt.
Galet goda solbullar.

Efter mörker och regn kommer solsken, var så säker. Och med solen kommer solskensbullar!

24 stycken

700 g (ca 11 1/2 dl) vetemjöl

120 g (ca 1 1/2 dl ) strö eller rårörsocker

8 g (drygt 1 tsk) finkornigt oraffinerat havssalt

12 g (ca 4 tsk) grovmalen kardemumma

12 g jäst

360 g (ca 3 1/2 dl) kall mjölk, 3 %

50 g (ca 1 st) ägg

110 g rumstempererat smör

Smält smör eller vatten (att pensla bullarna med)

Strösocker (att rulla bullarna i)

Vaniljfyllning:

1 vaniljstång

100 g (drygt 1 dl) strö eller rårörsocker

500 g (ca 5 dl) mjölk, 3 %

120 g äggula (ca 6 st)

30 g (knappt 1/2 dl) majsstärkelse

30 g smör

Gör vaniljkrämen så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret så att fröna lossnar. Lägg sockret med fröna, vaniljstången och mjölken i en kastrull och koka upp.
  2. Vispa ihop äggula och majs stärkelse – se till så att det inte blir några klumpar.
  3. Häll mjölkblandningen i äggvispet under omrörning.

    Häll tillbaka allt i kastrullen igen och koka upp. Låt koka i 2 minuter under omrörning.

  4. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret.
  5. Sila krämen genom en finmaskig sil och ställ åt sidan.
  6. Krämen går att förbereda och håller i kylen i ett par dagar. Vispa i så fall upp den lätt innan du använder den.

Gör vetedegen så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Lös upp jästen i mjölken. Häll degvätskan och ägget i bunken med de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg (du behöver inte knåda den).
  2. Låt vila i rumstemperatur i cirka 10 minuter.
  3. Arbeta in smöret i degen med händerna tills du har en homogen deg. Låt vila i kylen i 1–2 timmar.
  4. Dela degen i 24 bitar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Det går olika fort beroende på om det är sommar eller vinter, varmt eller kallt hemma och var du väljer att låta dem jäsa.

Alternativ 1 (jäsning över natten):

  1. Låt bullarna vila på en plåt i kylen i några timmar.
  2. Ställ in plåten i en avstängd ugn med en skål kallt vatten på botten innan du går och lägger och låt dem jäsa över natten.

Alternativ 2 (jäsning över dagen):

  1. Låt bullarna jäsa i kall ugn med en skål kallt vatten på botten, i 4–6 timmar eller till dubbel storlek.
  2. Ta ut bullarna och vattenskålen ur ugnen och värm den till 200° varmluft.
  3. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med tyll. Ta ett stadigt grepp om påsen, tryck ner spritsen mitt på bullens ovansidan och tryck till. Det gäller att vara ganska snabb när man spritsar, annars sjunker bullarna ihop.
  4. Grädda bullarna i 6–8 minuter eller tills de är gyllen bruna. Ta ut bullarna och låt dem svalna.
  5. Pensla dem med lite smält smör eller vatten och rulla dem sedan i socker.

Av: My Feldt

Foto: Linda Lomelino

Recept från boken Rullrån och tankebrus, Bonnier fakta.

LÄS MER: 

My Feldt: ”Jag ville få en nyårsraket i huvudet så jag skulle slippa ha så ont i hjärtat”

Kardemummabullar med hallongrädde

 

Annons