Sommarens hetaste grillmiddag – laga alla rätter på grillen
Grillad halloumi med kryddig bulgursallad
Härlig matig sallad med grillfavoriten på toppen!
4 portioner
1 gurka
2 tsk salt
1 knippe salladslök
3 dl bulgur
5 dl grönsaksbuljong
¼ dl citronsaft
½ dl olivolja
1 knippe färsk mynta
150 g svarta och gröna oliver
Lite citronskal
Svartpeppar
250 g halloumi
Garnering:
50 g salta mandlar, gärna med röksmak
2 msk pumpafrön
Färsk mynta
Gör så här:
- Skala gurkan, dela den på längden, ta ur kärnhuset och skär i grova skivor. Strö salt över gurkbitarna och låt droppa av i en sil i ca 15 minuter. Skölj och torka gurkan torr.
- Ansa salladslökarna och skiva på diagonalen.
Koka bulgur i grönsaksbuljong i ca 12 minuter. Låt svalna något och blanda med citronsaft, olivolja, gurka, salladslök, grovhackad mynta och oliver. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
- Skär osten i skivor och grilla dem ca 1 minut på varje sida.
- Servera salladen på tallrikar, fördela osten ovanpå och strö över extra mynta, salta mandlar och pumpafrön.
Flankstek med potatis, gurka och krämig sås
Mycket grillsmak som balanseras upp av den friska såsen.
4 portioner
600 g flankstek
Salt och svartpeppar
800 g färskpotatis
2 msk olivolja
4 små gurkor
1 tsk salt
Sås:
2 dl crème fraiche
1 dl vit balsamvinäger
½ dl strösocker
Salt och svartpeppar
Garnering:
Krasse
Gör så här:
- Salta och peppra köttet.
- Skrubba potatisarna och koka dem al dente i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Halvera potatisarna, vänd dem i olivolja och grilla dem ett par minuter på varje sida.
- Halvera smågurkorna på längden, ta ur kärnhusen med en sked och skiva gurkorna. Lägg dem i en sil, strö salt på dem och låt dra i 5–10 minuter.
- Rör ihop crème fraiche med vinäger och socker. Smaka av med salt och peppar.
- Skölj gurkorna och torka dem torra.
- Grilla köttet 3–5 minuter på varje sida.
- Skär i skivor och servera med grillad potatis och saltad gurka. Droppa sås över, garnera med krasse och servera.
Grillad nätmelon med grekisk yoghurt
Genom att grilla melonen får du fram ännu mer nötiga karamelliserade smaker.
4 portioner
600 g nätmelon
200 g grekisk yoghurt
2 msk flytande honung
30 g osaltade, skalade pistaschnötter
Garnering:
Färsk mynta
Gör så här:
- Skär melonen i skivor och skär bort skalet. Grilla på en rykande varm grill 1 minut på varje sida.
- Fördela melonskivorna på tallrikar med yoghurt vid sidan om.
- Droppa honung över, hacka pistaschnötterna och strö dem över. Garnera med färsk mynta och servera genast
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: