Sommarfest i trädgården – alla goda recept
Krämig edamame- och broccolidipp
Också jättegod som som tillbehör till grillat.
4 portioner
300 g edamamebönor
1–2 vitlöksklyftor
60 g persilja
350 g broccoli
2 msk olivolja
2 msk crème fraiche
Salt och svartpeppar
Till servering:
gurkstavar
knäckebröd
Gör så här:
- Tina upp sojabönorna och mixa ihop med vitlök och persilja i en blender eller med en stavmixer.
- Tillsätt broccoli, olja och crème fraiche och mixa till en grov pesto.
- Smaka av med salt och peppar och servera med gurkstavar och knäckebröd till.
Grön ärtsoppa med frasig bacontopping
Pigg, grön och väldigt god!
4 portioner
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 stjälkar bladselleri
30 g smör
1 1/2 liter färdig hönsbuljong
1,2 kg frusna ärter
Salt och nymalen peppar
2 msk citronsaft
2 dl grädde
Till servering:
4 skivor bacon
Körvel
Gör så här:
- Fräs finhackad schalottenlök och vitlök samt selleri i smör tills de mjuknar men inte fått färg.
- Tillsätt buljongen och låt småkoka 5 minuter. Häll ner ärterna, koka upp och mixa till en slät soppa.
- Blanda ner grädde och citronsaft och rör om. Smaka av med salt och peppar. Ställ på kylning.
- Stek bacon och klipp till småbitar. Servera soppan med baconbitar och körvel.
Potatissallad med sparris och ponzu-dressing
Ponzu är en soja med extra kick av citron men det går bra att använda vanlig japansk soja.
4 portioner
1 kg färskpotatis
Ponzudressing:
2 nypor finrivet citronskal
2 msk citronsaft
2 msk ponzu-soja
2 msk kallpressad rapsolja
salt och svartpeppar
Garnering:
400 g grön sparris
Krasse
Gör så här:
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i ca 15 minuter.
- Kyl ner potatisarna i kallt vatten.
- Vispa upp citronskal, citronsaft, soja och olja i en liten skål. Smaka av med salt och peppar.
- Hyvla sparrisarna i långa smala band med en potatisskalare. Lägg ner i en skål med iskallt vatten.
- Dela potatisarna och fördela över fyra tallrikar.
- Droppa dressingen över och garnera med hyvlad sparris och krasse.
Grillad biff på spenat- och bönkräm
Bönröran blir lika god oavsett vilket protein du väljer att servera till.
4 portioner
4 biffar à 150 g
4 färska lökar med blast
400 g svamp, gärna kantareller
Smör, till stekning
Spenat- och bönröra:
1 burk, ca 400 g, stora vita bönor
100 g babyspenat
1 msk smör
1 dl färdig grönsaksbuljong
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Börja med bönröran: Skölj av bönorna. Sautera spenaten snabbt i smör, tillsätt buljong och bönor och låt småkoka ett par minuter. Mixa med en stavmixer till en mjuk kräm. Smaka av krämen med lite salt och peppar.
- Grilla köttet 3–5 minuter på varje sida, beroende på tjocklek.
- Halvera lökarna på längden och grilla på bägge sidor tills de är mjuka, det tar ca 8–10 minuter.
Stek svampen gyllene i lite smör. Smaka av med salt och peppar.
- Skär biffen i bitar och servera på en klick spenat- och bönröra.
- Fördela svamp och lök runt om och servera med potatissalladen.
Gräddig jordgubbsmousse
Så enkel att göra, och jättegod. Går att använda som fyllning i pajer och tårtor också. Eller varva i glas med kaksmulor och maräng, till exempel.
4 portioner
250 g jordgubbar
200 g syltsocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl grädde
Till servering:
100 g jordgubbar
Gör så här:
- Snoppa och skölj jordgubbarna, skär i bitar.
- Blanda med syltsocker och vaniljsocker och koka upp i en tjockbottnad kastrull tills bären är helt mjuka. Mixa lätt med stavmixer. Häll upp i skål och låt svalna.
- Vispa grädden fast. Blanda i kompotten. Häll upp i skålar och servera med färska jordgubbar.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Allt du behöver till årets grillsäsong – 13 shoppingtips