Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Sommarfest i trädgården – alla goda recept

27 jun, 2020
AvRedaktionen
recept soppa, grillat kött, jordgubbsmousse
Passa på att bjuda in till sommarfest utomhus i trädgården. Här är alla goda recept!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Krämig edamame- och broccolidipp

Recept dipp
Edamame- och broccolidipp.

Också jättegod som som tillbehör till grillat.

4 portioner

300 g edamamebönor

1–2 vitlöksklyftor

60 g persilja

350 g broccoli

2 msk olivolja

2 msk crème fraiche

Salt och svartpeppar

Till servering:

gurkstavar

knäckebröd

Gör så här:

  1. Tina upp sojabönorna och mixa ihop med vitlök och persilja i en blender eller med en stavmixer.
  2. Tillsätt broccoli, olja och crème fraiche och mixa till en grov pesto.
  3. Smaka av med salt och peppar och servera med gurkstavar och knäckebröd till.

Grön ärtsoppa med frasig bacontopping

Recept grön ärtsoppa.
Grön ärtsoppa.

Pigg, grön och väldigt god!

Annons

4 portioner

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 stjälkar bladselleri

30 g smör

1 1/2 liter färdig hönsbuljong

1,2 kg frusna ärter

Salt och nymalen peppar

2 msk citronsaft

2 dl grädde

Till servering:

4 skivor bacon

Körvel

Gör så här:

  1. Fräs finhackad schalottenlök och vitlök samt selleri i smör tills de mjuknar men inte fått färg.
  2. Tillsätt buljongen och låt småkoka 5 minuter. Häll ner ärterna, koka upp och mixa till en slät soppa.
  3. Blanda ner grädde och citronsaft och rör om. Smaka av med salt och peppar. Ställ på kylning.
  4. Stek bacon och klipp till småbitar. Servera soppan med baconbitar och körvel.

Potatissallad med sparris och ponzu-dressing

Recept potatissallad med ponzu.
Potatissallad med sparris och ponzudressing.

Ponzu är en soja med extra kick av citron men det går bra att använda vanlig japansk soja.

4 portioner

1 kg färskpotatis

Ponzudressing:

2 nypor finrivet citronskal

2 msk citronsaft

2 msk ponzu-soja

Annons

2 msk kallpressad rapsolja

salt och svartpeppar

Garnering:

400 g grön sparris

Krasse

Gör så här:

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i ca 15 minuter.
  2. Kyl ner potatisarna i kallt vatten.
  3. Vispa upp citronskal, citronsaft, soja och olja i en liten skål. Smaka av med salt och peppar.
  4. Hyvla sparrisarna i långa smala band med en potatisskalare. Lägg ner i en skål med iskallt vatten.
  5. Dela potatisarna och fördela över fyra tallrikar.
  6. Droppa dressingen över och garnera med hyvlad sparris och krasse.

Grillad biff på spenat- och bönkräm

Recept grillat kött.
Grillat biff på spenat- och bönkräm.

Bönröran blir lika god oavsett vilket protein du väljer att servera till.

4 portioner

4 biffar à 150 g

4 färska lökar med blast

400 g svamp, gärna kantareller

Smör, till stekning

Spenat- och bönröra:

1 burk, ca 400 g, stora vita bönor

100 g babyspenat

1 msk smör

1 dl färdig grönsaksbuljong

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Börja med bönröran: Skölj av bönorna. Sautera spenaten snabbt i smör, tillsätt buljong och bönor och låt småkoka ett par minuter. Mixa med en stavmixer till en mjuk kräm. Smaka av krämen med lite salt och peppar.
  2. Grilla köttet 3–5 minuter på varje sida, beroende på tjocklek.
  3. Halvera lökarna på längden och grilla på bägge sidor tills de är mjuka, det tar ca 8–10 minuter.

    Stek svampen gyllene i lite smör. Smaka av med salt och peppar.

  4. Skär biffen i bitar och servera på en klick spenat- och bönröra.
  5. Fördela svamp och lök runt om och servera med potatissalladen.

Gräddig jordgubbsmousse

Så enkel att göra, och jättegod. Går att använda som fyllning i pajer och tårtor också. Eller varva i glas med kaksmulor och maräng, till exempel.

Annons
Recept jordgubbsmousse
Jordgubbsmousse.

4 portioner

250 g jordgubbar

200 g syltsocker

1 tsk vaniljsocker

4 dl grädde

Till servering:

100 g jordgubbar

Gör så här:

  1. Snoppa och skölj jordgubbarna, skär i bitar.
  2. Blanda med syltsocker och vaniljsocker och koka upp i en tjockbottnad kastrull tills bären är helt mjuka. Mixa lätt med stavmixer. Häll upp i skål och låt svalna.
  3. Vispa grädden fast. Blanda i kompotten. Häll upp i skålar och servera med färska jordgubbar.

Av: Gitte Heidi Rasmussen

Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Allt du behöver till årets grillsäsong – 13 shoppingtips

Grillmeny med crostini, ryggbiff och galette

Grillkocken Jess Pryles i stor intervju

Annons