Sommarsmak dygnet runt – recept från frukost till middag
Frukost: Chiagröt med havrefras och hallon
Underbar start på morgonen som går att förbereda dagen innan.
4 portioner
4 msk chiafrön
2 dl osötad mandelmjölk
1 tsk vaniljpulver
115 g frysta hallon
1 msk agavesirap
1 dl naturell skyr eller yoghurt
Havrefras:
125 g havregryn
1 msk smör till stekning
1 msk lönnsirap
1 nypa salt
Tillbehör:
4 msk naturell skyr eller yoghurt
10 hallon
6 björnbär
2 msk puffad quinoa
Gör så här:
- Rör samman chiafrön, mjölk och vaniljpulver i en skål. Täck över och låt stå kallt till nästa morgon.
- Blanda den kalla chiablandningen med frysta hallon och sirap i en mixer, så att det blir en krämig gröt. Rör i skyr/yoghurt.
- Havrefras: Rosta grynen i smör i en panna på låg värme i ca fem minuter. Tillsätt sirapen, salt och rör om. Rosta ytterligare ett par minuter.
- Låt kallna på ett bakplåtspapper.
- Servering: Fördela havregrynen i botten av ett glas/en burk. Lägg över gröt och toppa med skyr/yoghurt, bär och puffad quinoa.
Lunch: Rostbröd med lax, spenat och pocherat ägg
Perfekt lunchrätt när inspirationen tryter.
4 portioner
8 skivor grovt rostbröd
1 msk olivolja
200 g babyspenat
1 msk olivolja till stekning
Salt och svartpeppar
200 g kallrökt lax
1 citron
Pocherat ägg:
3 msk ättika
8 ägg
Gör så här:
- Börja med äggen: Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt ättika och sänk värmen till strax under kokpunkten.
- Knäck ett ägg i en kaffekopp. Vispa runt i vattnet så du får en fin virvel, häll försiktigt ner ägget i virveln så äggvitan samlar sig runt gulan.
- Skuffa ut ägget mot kanten och sjud det i 2–3 minuter, tills vitan är fast men gulan fortfarande flytande.
- Lyft upp ägget med en hålsil. Gör likadant med övriga ägg.
- Pensla bröden med olivolja och rosta i ugnen eller på grillen.
- Stek spenaten snabbt i olivolja, krydda med salt och peppar och fördela på de rostade bröden.
- Toppa med lax och droppa lite citronsaft över.
- Lägg de pocherade äggen överst, krydda med salt och peppar och servera.
Fika: Saftiga hallonsnurror
För mindre söt bulle, mosa färska eller frysta hallon och bred över degen i stället för sylt.
12 bullar
3 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 tsk (5 g) salt
10–11 dl (650 g) vetemjöl
100 g smör
2 dl hallonsylt
200 g mandelmassa
Honungsglace:
2 msk honung
2 msk kokande vatten
Gör så här:
- Mät upp mjölken i en stor bunke. Rör ut jästen. Rör ner ägg, socker, kardemumma och salt.
- Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen väl i ca 10 minuter, gärna i degblandare, tills den är glansig.
- Skär smöret i små tärningar och arbeta in i degen.
- Låt jäsa i bunken under en ren och fuktig bakduk på varm plats i 2 timmar.
- Slå upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel, 40 x 50 cm.
- Bred hallonsylt över degen. Riv mandelmassan på ett rivjärn och strö över sylten. Vik 1/3 av degen in mot mitten, vik den andra 1/3 över så degen består av 3 lager. Skär degen på diagonalen i 1 cm breda strimlor.
- Ta tag i varje strimla med ena handen och sno degen runt handen med den andra så du får en fin snurrad bullbit. Fäst degändarna på undersidan.
- Fördela bullarna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, det tar 1–3 timmar.
- Värm ugnen till 225° varmluft och grädda snurrorna i 12–15 minuter. Rör ihop honung och kokande vatten. Pensla snurrorna så fort de kommer ut ur ugnen.
Middag: Sallad med anka, rödbeta och getost
Fräsch och vacker måltid! Ankan går bra att byta ut mot fläskfilé eller kyckling.
4 portioner
500 g ankbröst
Salt och svartpeppar
2 msk smör till stekning
75 g småbladssallad
150 g getost
Bakade rödbetor:
1 kg rödbetor
1 msk olivolja
Salt
Dressing:
2 msk olivolja
2 msk balsamicovinäger
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar
Till servering:
30 g pinjenötter
1 handfull röd skogssyra
Gör så här:
Värm ugnen till 220°. Skala rödbetor, skär i klyftor. Vänd i olja och salt och fördela över en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Baka betorna mjuka i ugnen i 25 minuter.
Snitta ett rutmönster i skinnet på ankan, krydda med salt och peppar och fräs båda sidor i smör i ett par minuter. Tillaga i ugnen på 125° till inntertemperatur på 65–70°. Låt köttet vila i 10 minuter.
Fördela salladsblad och rödbetor på ett fat. Skär ankan i skivor och lägg ovanpå. Fördela bitar av getost över.
Vispa ihop ingredienserna till dressingen och droppa över salladen. Rosta pinjenötterna i en torr panna och strö över salladen, garnera med röd skogssyra och servera.
Av: Emma Martiny
Foto: Winnie Methmann
LÄS MER:
5 lyxiga frukostar med avokado och ägg
Dessert till frukost – 5 somriga och enkla recept