Somriga kalastårtor med bär
Granolatarte med sommarbär och choklad
Spröd kakbotten, fluffig kräm och ett lass goda bär. Mums!
4 portioner
1 dl mandlar
½ vaniljstång
1 dl pumpakärnor
2 dl finvalsade havregryn
2 dl fiberhavregryn
1 knivsudd salt
50 g smör
4 msk lönnsirap
200 g mörk choklad
Mascarponekräm:
250 g mascarpone
2 dl vispgrädde
1 msk lönnsirap
½ vaniljstång
Garnering:
100 g röda vinbär
100 g blåbär
100 g hallon
100 g björnbär
200 g jordgubbar
Gör så här:
- Värm ugnen till 150° varmluft.
- Hacka mandlarna grovt och skrapa fröna ur den halva vaniljstången.
- Blanda mandlar och vaniljfrön med pumpakärnor, fina och grova havregryn samt salt i en bunke.
- Smält smöret och vänd ner i blandningen tillsammans med lönnsirap.
- Smöra en kakform med löstagbar botten. Pressa ner granolan i formen och en bit upp på kanterna, använd gärna ett decilitermått eller liknande för att pressa ordentligt.
- Grädda botten långt ner i ugnen i 30 minuter.
Smält chokladen över vattenbad. Pensla smält choklad över kakbotten. Låt chokladen stelna.
- Vispa upp mascarponen med grädde, lönnsirap och vaniljfrön.
- Fyll kakbotten med kräm och toppa med bär.
Marängtårta med blåbär
Krämig, marängmjuk och underbar blåbärskaka.
12 portioner
100 g hasselnötter
150 g mandlar
5 äggvitor
1 dl rörsocker
Blåbärskräm:
250 g frysta blåbär
5 äggulor
1 dl rörsocker
1 vaniljstång, fröna
½ liter vispgrädde
Garnering:
Ätliga blommor
125 g blåbär
- Värm ugnen till 175°. Hacka hasselnötter och mandlar till ett grovt mjöl i en mixer.
- Vispa äggvitorna styva med elvisp. Tillsätt lite socker i taget och vispa tills sockret lösts upp. Vänd ihop marängen med nötmjölet.
- Rita två cirklar efter måttet på en springform på två bakplåtspapper. Lägg papperen på var sin ugnsplåt och fördela marängen i cirklarna. Grädda i 25 minuter.
- Låt svalna på ugnsgaller, dra loss bakplåtspapperet när kakan har svalnat helt.
Koka upp de frysta blåbären och sjud i 15 minuter så en del vätska kokar bort. Slå över i en skål och låt kallna helt.
- Vispa äggulor, socker och vaniljfrön luftigt med elvisp. Vispa grädden i en större skål och vänd ner äggsmeten. Vänd försiktigt ner hälften av den kalla blåbärssåsen.
- Klä en springform med bakplåtspapper och lägg ner en marängbotten.
- Fördela hälften av blåbärsgrädden över botten. Häll lite av blåbärssåsen över, rör runt så ett mönster skapas.
- Lägg den andra maräng- botten över och fördela resterande gräddkräm över. Rör ner resterande blåbärssås och skapa ett virvelmönster.
- Täck kakformen med hushållsplast och låt stå i frysen i minst 4 timmar.
- Ta ut kakan ca 10 minuter före servering, garnera med bär och ätliga blommor och servera.
Mandeltårta med syltade krusbär
Goda krusbär ger kakan ett sötsyrligt lyft.
6 portioner
3 ägg
1 ¾ dl strösocker
2 krm salt
175 g skalade mandlar, finhackade
50 g mörk choklad, grovhackad
Syltade krusbär:
400 g krusbär
½ vaniljstång, fröna
1 dl strösocker
½ citron, saft och finrivet skal
Karamelliserad choklad:
100 g vit choklad
Gräddkräm:
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°.
- Klä botten på en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper och smöra kanten.
- Vispa ägg, socker och salt pösigt. Vänd ner mandlar och choklad. Fördela smeten i formen, grädda 35 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.
- Krusbär: Sänk ugnsvärmen till 160°. Ansa krusbären och lägg dem i en ugnsform. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda fröna med socker, citronsaft och -skal.
- Fördela över bären och baka dem i 25 minuter. Blanda runt några gånger under tiden. Låt svalna helt.
- Karamelliserad choklad: Sänk ugnsvärmen till 120°. Hacka chokladen grovt och fördela i en liten ugnsform. Baka i ca 45 minuter. Rör runt var 10:e minut.
- Chokladen kommer att smälta, klumpa ihop sig och bli grynig och till slut blir den härligt gyllenbrun och flytande. Häll upp chokladen på ett fat med bakplåtspapper.
- Låt stå kallt tills den stelnat helt. Bryt i bitar.
- Gräddkräm: Vispa grädde och crème fraiche till ett luftigt skum.
- Toppa kakan med ⅔ av de bakade krusbären. Klicka grädde över och fördela resterande krusbär samt karamelliserad vit choklad på.
Chokladtårta med björnbärskräm
Underbara mörka, fruktiga smaker. Choklad och björnbär, en utsökt kombo!
12 portioner
400 g mörk choklad
300 g smör + lite till formen
3 dl rörsocker
12 ägg
¾ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
Björnbärskräm:
250 g smör
4 äggvitor
2 dl strösocker
125 g björnbär
Garnering:
125 g björnbär
20 g hackad mörk choklad
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°.
- Hacka chokladen grovt och smält försiktigt med smör och rörsocker i en kastrull. Låt svalna.
- Dela äggen i vitor och gulor. Rör ner mjöl, äggulor, bakpulver och salt i den smälta chokladen.
Vispa äggvitorna styva i en bunke och vänd försiktigt ner i smeten.
- Klä bottnarna på två springformar med bakplåtspapper och smöra kanterna. Fördela smeten i formarna och grädda i ca 30 minuter tills nätt och jämnt genomgräddade. Låt svalna helt och sedan stå kallt i 6 timmar.
- Tärna smöret till krämen och låt stå framme och bli rumsvarmt. Mät upp äggvitor och socker i en skål och smält ihop över vattenbad, under konstant vispning. Ta från värmen och vispa upp till en marängsmet med elvisp.
- Tillsätt smöret, lite i taget. Separerar sig smeten har den blivit för kall, värm då åter över vattenbad och vispa på nytt. Mixa björnbären till en len puré, pressa genom en sil och rör ner saften i krämen.
- Montera kakan genom att lägga en botten på ett fat, bred hälften av krämen över, lägg på den andra kakbotten och fördela resten av krämen överst. Garnera med björnbär och hackad choklad.
Av: Emma Martiny, Camilla Zarah Lawes
Foto: Winnie Methmann, Betina Hastoft
LÄS MER: