Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Somriga kalastårtor med bär

15 jun, 2020
AvRedaktionen
Somriga kalastårtor
Dags att njuta av sommarens bär på allra bästa sätt: i en ljuvlig kaka eller tårta!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Granolatarte med sommarbär och choklad

Tårta med havrebotten och choklad.

Spröd kakbotten, fluffig kräm och ett lass goda bär. Mums!

4 portioner

1 dl mandlar

½ vaniljstång

1 dl pumpakärnor

2 dl finvalsade havregryn

2 dl fiberhavregryn

1 knivsudd salt

50 g smör

4 msk lönnsirap

200 g mörk choklad

Mascarponekräm:

250 g mascarpone

2 dl vispgrädde

1 msk lönnsirap

½ vaniljstång

Garnering:

100 g röda vinbär

100 g blåbär

100 g hallon

100 g björnbär

200 g jordgubbar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 150° varmluft.
  2. Hacka mandlarna grovt och skrapa fröna ur den halva vaniljstången.
  3. Blanda mandlar och vaniljfrön med pumpakärnor, fina och grova havregryn samt salt i en bunke.
  4. Smält smöret och vänd ner i blandningen tillsammans med lönnsirap.
  5. Smöra en kakform med löstagbar botten. Pressa ner granolan i formen och en bit upp på kanterna, använd gärna ett decilitermått eller liknande för att pressa ordentligt.
  6. Grädda botten långt ner i ugnen i 30 minuter.

    Smält chokladen över vattenbad. Pensla smält choklad över kakbotten. Låt chokladen stelna.

  7. Vispa upp mascarponen med grädde, lönnsirap och vaniljfrön.
  8. Fyll kakbotten med kräm och toppa med bär.

Marängtårta med blåbär

Krämig, marängmjuk och underbar blåbärskaka.

Annons
Mjuk marängtårta med blåbär.

12 portioner

100 g hasselnötter

150 g mandlar

5 äggvitor

1 dl rörsocker

Blåbärskräm:

250 g frysta blåbär

5 äggulor

1 dl rörsocker

1 vaniljstång, fröna

½ liter vispgrädde

Garnering:

Ätliga blommor

125 g blåbär

  1. Värm ugnen till 175°. Hacka hasselnötter och mandlar till ett grovt mjöl i en mixer.
  2. Vispa äggvitorna styva med elvisp. Tillsätt lite socker i taget och vispa tills sockret lösts upp. Vänd ihop marängen med nötmjölet.
  3. Rita två cirklar efter måttet på en springform på två bakplåtspapper. Lägg papperen på var sin ugnsplåt och fördela marängen i cirklarna. Grädda i 25 minuter.
  4. Låt svalna på ugnsgaller, dra loss bakplåtspapperet när kakan har svalnat helt.

    Koka upp de frysta blåbären och sjud i 15 minuter så en del vätska kokar bort. Slå över i en skål och låt kallna helt.

  5. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön luftigt med elvisp. Vispa grädden i en större skål och vänd ner äggsmeten. Vänd försiktigt ner hälften av den kalla blåbärssåsen.
  6. Klä en springform med bakplåtspapper och lägg ner en marängbotten.
  7. Fördela hälften av blåbärsgrädden över botten. Häll lite av blåbärssåsen över, rör runt så ett mönster skapas.
  8. Lägg den andra maräng- botten över och fördela resterande gräddkräm över. Rör ner resterande blåbärssås och skapa ett virvelmönster.
  9. Täck kakformen med hushållsplast och låt stå i frysen i minst 4 timmar.
  10. Ta ut kakan ca 10 minuter före servering, garnera med bär och ätliga blommor och servera.

Mandeltårta med syltade krusbär

Goda krusbär ger kakan ett sötsyrligt lyft.

6 portioner

Mandeltårta med syltade krusbär.

3 ägg

Annons

1 ¾ dl strösocker

2 krm salt

175 g skalade mandlar, finhackade

50 g mörk choklad, grovhackad

Syltade krusbär:

400 g krusbär

½ vaniljstång, fröna

1 dl strösocker

½ citron, saft och finrivet skal

Karamelliserad choklad:

100 g vit choklad

Gräddkräm:

2 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Klä botten på en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper och smöra kanten.
  3. Vispa ägg, socker och salt pösigt. Vänd ner mandlar och choklad. Fördela smeten i formen, grädda 35 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.
  4. Krusbär: Sänk ugnsvärmen till 160°. Ansa krusbären och lägg dem i en ugnsform. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda fröna med socker, citronsaft och -skal.
  5. Fördela över bären och baka dem i 25 minuter. Blanda runt några gånger under tiden. Låt svalna helt.
  6. Karamelliserad choklad: Sänk ugnsvärmen till 120°. Hacka chokladen grovt och fördela i en liten ugnsform. Baka i ca 45 minuter. Rör runt var 10:e minut.
  7. Chokladen kommer att smälta, klumpa ihop sig och bli grynig och till slut blir den härligt gyllenbrun och flytande. Häll upp chokladen på ett fat med bakplåtspapper.
  8. Låt stå kallt tills den stelnat helt. Bryt i bitar.
  9. Gräddkräm: Vispa grädde och crème fraiche till ett luftigt skum.
  10. Toppa kakan med ⅔ av de bakade krusbären. Klicka grädde över och fördela resterande krusbär samt karamelliserad vit choklad på.

Chokladtårta med björnbärskräm

Underbara mörka, fruktiga smaker. Choklad och björnbär, en utsökt kombo!

12 portioner

Choklad- och björnbärstårta.

400 g mörk choklad

300 g smör + lite till formen

3 dl rörsocker

12 ägg

¾ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 knivsudd salt

Björnbärskräm:

250 g smör

4 äggvitor

2 dl strösocker

125 g björnbär

Garnering:

125 g björnbär

20 g hackad mörk choklad

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Hacka chokladen grovt och smält försiktigt med smör och rörsocker i en kastrull. Låt svalna.
  3. Dela äggen i vitor och gulor. Rör ner mjöl, äggulor, bakpulver och salt i den smälta chokladen.

    Vispa äggvitorna styva i en bunke och vänd försiktigt ner i smeten.

  4. Klä bottnarna på två springformar med bakplåtspapper och smöra kanterna. Fördela smeten i formarna och grädda i ca 30 minuter tills nätt och jämnt genomgräddade. Låt svalna helt och sedan stå kallt i 6 timmar.
  5. Tärna smöret till krämen och låt stå framme och bli rumsvarmt. Mät upp äggvitor och socker i en skål och smält ihop över vattenbad, under konstant vispning. Ta från värmen och vispa upp till en marängsmet med elvisp.
  6. Tillsätt smöret, lite i taget. Separerar sig smeten har den blivit för kall, värm då åter över vattenbad och vispa på nytt. Mixa björnbären till en len puré, pressa genom en sil och rör ner saften i krämen.
  7. Montera kakan genom att lägga en botten på ett fat, bred hälften av krämen över, lägg på den andra kakbotten och fördela resten av krämen överst. Garnera med björnbär och hackad choklad.

Av: Emma Martiny, Camilla Zarah Lawes
Foto: Winnie Methmann, Betina Hastoft

LÄS MER:

4 fina tårtor att fira med

10 enkla desserter med jordgubbar

Annons