Soppa på vita bönor med grovhackad örtpesto
4 personer
Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja (till stekning)
200 g rotselleri/palsternacka eller blomkål
1 burk (410 g) avrunna stora vita bönor, Bianchi di Spagna (Zeta)
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
salt och nymalen svartpeppar
Örttopping:
1 dl hackad rostad mandel (valnötter går också bra)
1/2 citron (rivet skal)
1 liten knippa persilja (hackad)
en bit spansk peppar eller röd paprika (urkärnad och fint tärnad)
Gör så här:
Skala och grovhacka lök och vitlök. Fräs i olja utan att det tar färg. Skala och tärna rotsellerin och lägg i den.
Se till att den inte mörknar, då blir soppan inte lika vit och fin. Lägg i bönorna och häll på buljongen. Låt koka i 10 min. Mixa med stavmixer och smaka av. Toppa vid servering med en blandning av hackade mandlar, rivet citronskal, hackade örter samt valfri chilihetta.