3 söta desserter på gafflar
1. Citronrutor med lavendel
Ca 24 rutor
Tid 15 minuter + 30 minuter i ugn
Saftig och god kaka med frisk smak från citron som är en riktig favorit på dessertfatet.
Du behöver:
200 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl citronsaft
1 msk rivet citronskal
smör
ströbröd
Citronlag:
1 ekologisk citron, pressad saft
1 tsk finrivet ekologiskt citronskal
3 msk florsocker
2 tsk lavendel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker ljust och fluffigt. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda ner mjöl blandat med bakpulver. Tillsätt citronsaft och rivet citronskal och rör in i smeten. Smörj och bröa en liten ugnsplåt med kanter. Bred ut smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter tills kakan känns torr med en provsticka. Blanda citronsaft med skal och florsocker. Rör tills sockret smält. Skeda blandningen över kakan medan den ännu är varm och strö ut lavendel. Låt kakan kallna och skär i rutor.
2. Fruktsallad med lakrits och lime
Ca 24 portioner
Tid: 15 minuter
Om du inte har testat kombinationen med söt fruktsallad, aromatisk lime och salt lakrits skall du göra det. Överraskande gott!
Du behöver:
1 cantaloupemelon
1 päron
200 g hallon
1 lime
6–8 st turkisk peppar-godisar (krossade)
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär melonen och päronet i små tärningar. Blanda i en skål med hallon. Tvätta limen och riv ner skalet och pressa ner saften. Blanda med frukten och toppa med lakrits.
3. Chokladkräm med mjölkchoklad och nötter
24 portioner
Tid: 20 minuter
Kan en dessert bli enklare eller godare? Len och mustig chokladkräm som du snabbt fixar. Toppas med mjölkchoklad och knapriga rostade hasselnötter.
Du behöver:
150 g fin mörk choklad, 70 % kakaohalt
1 1/2 dl vispgrädde
250 g mascarpone
1/2 dl florsocker
Topping:
100 g mjölkchoklad med hasselnötter
50 g rostade hasselnötter
Gör så här:
Bryt ner den mörka chokladen i mindre bitar. Smält den sakta i vattenbad. Ställ åt sidan och låt den svalna en stund. Vispa grädden lätt och fluffig. Blanda med mascarpone och florsocker. Rör ner chokladen och blanda ordentligt. Lägg upp krämen på skedar och toppa med grovhackad mjölkchoklad och nötter.