Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

3 söta desserter på gafflar

13 aug, 2014
AvRedaktionen
Servera desserterna på gafflar.
Citronrutor med lavendel, fruktsallad med lakrits och lime och chokladkräm med mjölkchoklad och nötter. Här är tre goda dessertrecept som passar perfekt att servera som små portioner på en gaffel.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Citronrutor med lavendel

Ca 24 rutor

Tid 15 minuter + 30 minuter i ugn

Saftig och god kaka med frisk smak från citron som är en riktig favorit på dessertfatet.

Du behöver:

200 g smör, rumsvarmt

2 1/2 dl socker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl citronsaft

1 msk rivet citronskal

smör

ströbröd

Citronlag:

1 ekologisk citron, pressad saft

1 tsk finrivet ekologiskt citronskal

3 msk florsocker

2 tsk lavendel

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker ljust och fluffigt. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda ner mjöl blandat med bakpulver. Tillsätt citronsaft och rivet citronskal och rör in i smeten. Smörj och bröa en liten ugnsplåt med kanter. Bred ut smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter tills kakan känns torr med en provsticka. Blanda citronsaft med skal och florsocker. Rör tills sockret smält. Skeda blandningen över kakan medan den ännu är varm och strö ut lavendel. Låt kakan kallna och skär i rutor.

Annons

2. Fruktsallad med lakrits och lime

Ca 24 portioner

Tid: 15 minuter

Om du inte har testat kombinationen med söt fruktsallad, aromatisk lime och salt lakrits skall du göra det. Överraskande gott!

Du behöver:

1 cantaloupemelon

1 päron

200 g hallon

1 lime

6–8 st turkisk peppar-godisar (krossade)

Gör så här:

Skala, kärna ur och skär melonen och päronet i små tärningar. Blanda i en skål med hallon. Tvätta limen och riv ner skalet och pressa ner saften. Blanda med frukten och toppa med lakrits.

3. Chokladkräm med mjölkchoklad och nötter

24 portioner

Tid: 20 minuter

Kan en dessert bli enklare eller godare? Len och mustig chokladkräm som du snabbt fixar. Toppas med mjölkchoklad och knapriga rostade hasselnötter.

Du behöver:

150 g fin mörk choklad, 70 % kakaohalt

1 1/2 dl vispgrädde

250 g mascarpone

1/2 dl florsocker

Topping:

100 g mjölkchoklad med hasselnötter

50 g rostade hasselnötter

Gör så här:

Bryt ner den mörka chokladen i mindre bitar. Smält den sakta i vattenbad. Ställ åt sidan och låt den svalna en stund. Vispa grädden lätt och fluffig. Blanda med mascarpone och florsocker. Rör ner chokladen och blanda ordentligt. Lägg upp krämen på skedar och toppa med grovhackad mjölkchoklad och nötter.

Servera desserterna på gafflar.
Servera desserterna på gafflar.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons