Sotad lax med svampcrème och parmachips
4 personer
Tid: 40 minuter
Ingredienser:
300 g salmalax
8 chorizo- eller parmachips (se separat recept)
1 ekologisk citron, rivet skal
Sotning:
3 msk råsocker
1 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk salt
Karljohansvampscrème:
150 g karljohanssvamp
1 liten gul lök
1 dl Philadelphiaost
1 dl crème fraiche
en gnutta kantarellfond
tryffelolja efter smak
salt och peppar
Chorizo- och parmachips:
Sätt ugnen på 200°. Lägg 10 skivor chorizo och 10 skivor parmaskinka på en smörpappersklädd plåt. Ställ in i ugnen ett par minuter, max 5. Chipsen ska svettas men inte brännas. De stelnar när de svalnar.
Till servering:
Blandad grönsallad
Gör så här:
Hacka svampen grovt och fräs i het oljad panna tills vätskan kokat ur. Tillsätt hackad gul lök och stek till svampen är gyllene och löken mjuk. Låt svampfräset svalna och mixa den sedan i en blender eller med mixerstav. Om det är svårt att få till en slät puré kan du tillsätta lite vätska, till exempel en gnutta grönsaks- eller svampfond och en skvätt vatten.
Blanda crème fraiche med Philadelphiaost och tillsätt svamppuré. Smaka av med tryffelolja, salta och peppra efter smak.
Skär ut stavar av färsk salmalax eller be din fiskhandlare att göra det. Blanda ingredienserna till sotningen och gnid in laxstavarna med blandningen. Stek varje sida på laxen snabbt i het, torr panna. Låt laxen svalna i kylen. Servera den kalla laxen med parmachips, karljohanssvampcrème och en sallad. Riv citronzest över.
Av: Isabelle Olander
Recept: Filippa Löf Ersson
Foto: Hanna Björkstedt