Sötpotatismuffins med valnötter
12 muffins
Tid: ca. 1 ½ timme
Du behöver:
300 g sötpotatis
60 g mjukt smör
2 dl farinsocker
3/4 dl lönnsirap
1 ägg (L)
3/4 dl mjölk
1 tsk kanel
10 g riven ingefära
innehållet av 1 vaniljstång
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
40 g valnötter
Gör så här:
1. Skala sötpotatisen och skär den i tärningar. Koka potatisen i vatten i 15-20 minuter tills den känns mjuk. Låt rinna av och mosa sötpotatisen. Låt svalna något.
2. Blanda smör och socker noga. Tillsätt sötpotatismos, lönnsirap, ägg, mjölk, kanel, ingefära och vanilj och rör om.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt sötpotatismassan och blanda väl. Hacka valnötterna grovt och blanda i. Häll degen i 12 muffinsformar. Grädda i förvärmd ugn vid 160 grader i 25-35 minuter.
Tips! Servera marmelad som pålägg. Bitter apelsinmarmelad passar bra. Men ett mera kryddigt pålägg somt t.ex. pesto rosso smakar också utmärkt.
Recept och foto: Sötpotatis från North Carolina