Sötpotatisrösti med ägg, sparris och pepparrotscrème
4 personer
Du behöver:
300 g sötpotatis
2 ägg
2 msk vetemjöl
½ tsk paprikapulver
salt
nymald svartpeppar
matolja
12 gröna sparrisar
Pocherade ägg:
4 ägg
1 msk vitvinsvinäger
Pepparrotscrème:
1 dl crème fraiche
1 msk färskriven pepparrot
2 tsk citronsaft
salt
nymald svartpeppar
Gör så här:
Börja med pepparrotscrèmen. Rör ihop crème fraiche, pepparrot och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen medan du förbereder resten.
Skala sötpotatisen och riv den grovt på rivjärn. Pressa ut vattnet, rör ihop med ägg, vetemjöl, paprikapulver, salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna med matolja. Lägg en matsked av potatisrivet per rösti, tryck till den med stekspaden så den blir tunn, stek den gyllene och spröd i 2–3 minuter på varje sida. Låt rinna av på hushållspapper, strö över lite extra salt.
Skölj sparrisen, bryt av den nedre träiga delen. Halvera dem på längden. Lägg dem i en skål och häll över kokande vatten. Låt dem dra i vattnet i 5 minuter, låt rinna av.
Pochera äggen: Knäck äggen i var sin kopp. Koka upp vatten och ättika i en stor kastrull. Skapa en virvel i vattnet med en sked, häll sedan försiktigt ner äggen, ett åt gången. Låt koka upp, men skruva genast ner värmen igen och låt äggen småputtra i 3–4 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av lite.
Lägg upp två rösti per fat, lägg på sparrisen och ett pocherat ägg på varje. Toppa med en klick pepparrotscrème. Krydda med salt och peppar och servera genast.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft