Sötpotatisrösti med pocherat ägg
23 mar, 2020
AvRedaktionen
En vinnare i köket! Rösti av sötpotatis med pocherat ägg och svamp är vår nya favorit.
Annons
4 portioner
Rösti:
500 g sötpotatis
1 gul lök
25 g parmesan
2 ägg
Salt och nymalen svartpeppar
Olivolja och smör till stekning
Svamp- och spenattopping:
500 g champinjoner
1 msk smör
Salt och nymalen svartpeppar
200 g färsk spenat
Pocherade ägg:
4 ägg
1 liter vatten
2 msk ättika
Till servering:
Färsk timjan
Parmesan
Gör så här:
- Skala sötpotatisarna och riv dem grovt, på rivjärn eller i matberedare.
- Skala och riv löken. Riv parmesanen fint.
- Rör ihop sötpotatis, lök, parmesan, ägg, salt och peppar i en skål.
- Värm ugnen till 75°.
- Pressa samman en handfull av potatisblandningen och tryck sedan ut till en platt rösti.
- Jämna gärna till kanten med en sked.
- Forma 4 stora eller 8–12 små rösti.
- Stek dem i olja och smör i en stekpanna i ca 5 minuter på ena sidan och sedan 3 minuter på den andra.
- Fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och låt dem gå klart i ugnen i 15–20 minuter.
- Rensa champinjonerna och skiva tunt.
- Stek svampen gyllene i smör i en stekpanna.
- Krydda med salt och peppar och ta sedan från pannan.
- Skölj spenaten och stek i pannan tills den mjuknar.
- Krydda med salt och peppar och ta från pannan.
- Knäck ner ett ägg i en kopp eller ett glas.
- Koka upp vatten och ättika i en vid kastrull.
- Låt sedan värmen stanna lite under kokpunkten.
- Rör runt kraftigt så en virvel skapas.
- Häll ner ägget försiktigt och snabbt, mitt i virveln, så äggvitan samlar sig kring äggulan.
- Låt ägget pochera i 2–3 minuter, använd en hålslev och lyft upp det till en tallrik. Gör likadant med övriga ägg.
- Ta ut röstin från ugnen, toppa med svamp, spenat, pocherade ägg, timjan och riven parmesan.
Av: Emma Martiny
Foto: Winnie Methmann
LÄS MER:
Annons