Sötpotatisvåfflor med kardemumma och frukt
15 mar, 2022
AvDitte Ingemann
Med sötpotatis och kardemumma i smeten blir våfflorna extra goda och frasiga. Servera med blåbär, skivad banan och naturell yoghurt.
Annons
Sötpotatisvåfflor med kardemumma och frukt
Matigt, frasigt och underbart med våfflor. Sötpotatis gör dem extra söta och fina i färgen.
8 våfflor
Du behöver:
250 g sötpotatis
3 ägg
160 ml mjölk
4 msk smält smör + lite smör till gräddning
150 g (2 ¾ dl) havremjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
½ tsk flingsalt
1 mogen banan
Till servering:
1 banan
Naturell yoghurt
Blåbär
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Pricka små hål i skalen på sötpotatisarna och fördela dem i ett ugnsfat. Baka i ugnen i ca 1 timme, tills helt mjuka. Låt svalna något. Lossa försiktigt skalen. Mosa sötpotatisen lätt i en bunke.
- Vispa ägg, mjölk och smält smör i en annan bunke. Ställ åt sidan. Blanda havremjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en tredje skål. Mosa bananen.
- Rör ner bananmos och sötpotatismos i äggsmeten. Vänd ner mjölblandningen. Blanda till en jämn smet. Låt smeten vila i 15 minuter i rumstemperatur.
- Värm under tiden upp ett våffeljärn. Smöra järnet och grädda våfflorna i ca 4–5 minuter, tills gyllene och frasiga. Servera våfflorna med skivad banan, yoghurt och blåbär.
Foto: Ditte Ingemann
Annons