Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Sötsyrlig citronpaj med vispad grädde

11 nov, 2017
AvRedaktionen
Sötsyrlig citronpaj med vispad grädde.
Den här sötsyrliga pajen med citron för tankarna till ett soligt torg i någon liten bergsby på Rivieran. Servera med vispad grädde.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6–8 personer

Tid: 45 minuter + tid i kyl

Pajdeg:

150 g rumsvarmt smör

2 äggulor

3 dl mjöl

5 msk strösocker

1 nypa salt

Fyllning:

3 1/2 dl strösocker

3 msk maizena

3 msk vetemjöl

1 nypa salt

3 1/2 dl hett vatten

3 äggulor (lätt vispade)

2 msk smör

1 tsk (knappt) rivet citronskal

3/4 dl färskpressad citronsaft

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop smör och äggulor till pajdegen. Blanda sedan i mjöl, socker och salt. Tumma ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel och grädda i ugnen i cirka 25–30 minuter eller tills den fått färg. Gör under tiden fyllningen.

Blanda socker, maizena, mjöl och salt i en mellanstor gryta. Tillsätt hett vatten gradvis. Sätt grytan på medelstark värme och koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda under omrörning i cirka 8 minuter. Blanda 1 dl av den heta blandningen med de lätt vispade äggulorna och häll tillbaka ner i grytan. Koka upp igen under fortsatt omrörning och låt koka ca 4 minuter.

Tillsätt smör och citronskal och tillsätt sakta citronsaften under omrörning. Häll sedan citronkrämen i det avsvalnade pajskalet och låt stelna i kyl. Servera med vispad grädde.

Sötsyrlig citronpaj med vispad grädde.
Sötsyrlig citronpaj med vispad grädde.

Av: Anna Wendt

Foto: Lisa Björner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons