Sötsyrlig citronpaj med vispad grädde
6–8 personer
Tid: 45 minuter + tid i kyl
Pajdeg:
150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
3 dl mjöl
5 msk strösocker
1 nypa salt
Fyllning:
3 1/2 dl strösocker
3 msk maizena
3 msk vetemjöl
1 nypa salt
3 1/2 dl hett vatten
3 äggulor (lätt vispade)
2 msk smör
1 tsk (knappt) rivet citronskal
3/4 dl färskpressad citronsaft
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Rör ihop smör och äggulor till pajdegen. Blanda sedan i mjöl, socker och salt. Tumma ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel och grädda i ugnen i cirka 25–30 minuter eller tills den fått färg. Gör under tiden fyllningen.
Blanda socker, maizena, mjöl och salt i en mellanstor gryta. Tillsätt hett vatten gradvis. Sätt grytan på medelstark värme och koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda under omrörning i cirka 8 minuter. Blanda 1 dl av den heta blandningen med de lätt vispade äggulorna och häll tillbaka ner i grytan. Koka upp igen under fortsatt omrörning och låt koka ca 4 minuter.
Tillsätt smör och citronskal och tillsätt sakta citronsaften under omrörning. Häll sedan citronkrämen i det avsvalnade pajskalet och låt stelna i kyl. Servera med vispad grädde.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner