Sötsyrlig limekaka med pistasch
18 nov, 2019
AvRedaktionen
Satsa på citrus! Denna sötsyrliga limekaka med pistasch är en riktig vinnare. Servera med en klick grekisk yoghurt.
Annons
10-12 bitar
Limekaka:
175 g osaltat, rumsvarmt smör
1 ½ dl (165 g) strösocker
1 ekologisk lime, skalet
3 ägg
100 g mandelmassa
70 g grekisk yoghurt
2 ½ dl (150 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
Topping:
1 ekologisk lime
½ dl vatten
1 dl strösocker (100 g)
Garnering:
50 g osaltade pistaschmandlar
Gör så här:
- Värm ugnen till 160°.
- Rör ihop smör, socker och limeskal i ca 6 minuter. Tillsätt äggen ett i taget.
- Riv mandelmassan och rör ner den i smeten tillsammans med yoghurten.
- Blanda mjöl och bakpulver separat och sikta ner i smeten.
- Rör samman till en smet och fördela i en smord avlång form, 10 x 30 cm, eller i en rund pajform, 25 cm i diameter.
- Grädda i 35–40 minuter.
- Skär limen i riktigt tunna skivor.
- Koka skivorna på låg värme i en blandning av socker och vatten i ca 20 minuter.
- Låt svalna på bakplåtspapper.
- Fördela limeskivorna på den färdiggräddade kakan.
- Hacka pistaschmandlarna grovt och strö dem över kakan före servering.
Av: Camilla Zarah Lawes Foto: Columbus Leth
Annons