Souvlaki på fläskfilé med rödlökssallad
09 aug, 2018
AvRedaktionen
Souvlaki betyder grillspett på grekiska. Här har vi använt fläskfilé som vi serverar med rödlökssallad, tahinidressing och flatbröd.
Annons
4 personer
Du behöver:
800 g fläskfilé
Tahinidressing:
120 g tahini (sesampasta)
1 dl kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk flytande honung
2 msk limesaft
2 tsk sesamolja
Rödlökssallad med sumak*:
3 rödlökar
1 knippe slätbladig persilja
1 granatäpple
2 msk olivolja
1/2 citron, saften
salt
färskmalen svartpeppar
1 tsk sumak*
Till servering:
2 citroner
4 flatbröd
Gör så här:
- Rör ihop alla ingredienserna till tahinidressingen.
- Ansa fläskfilén och skär i kuber, ca 2×2 cm. Lägg i fryspåse och häll över hälften av tahinidressingen i den. Massera in dressingen i köttet och låt köttet marinera i påsen i kylen i minst 1 timme.
- Skala rödlök, halvera och skär i tunna skivor. Skölj och hacka persiljan. Halvera granatäpplet och banka ur kärnorna, ta bort alla vita hinnor. Blanda rödlök, persilja och granatäppelkärnor och vänd ihop med olja, citronsaft, salt och peppar. Lägg upp på ett fat och strö över sumak.
- Trä köttet på grillspett och grilla på grillen i 3–4 minuter på varje sida tills de är genomstekta. Halvera citronerna och grilla snittytan i cirka 2 minuter. Värm flatbröden på grillen och lägg upp på 4 tallrikar tillsammans med grillspett, rödlökssallad och grillade citroner. Servera med resterande tahinidressing.
*Om du inte får tag på sumak, som finns i välsorterade butiker, kan du ersätta det med rivet limeskal och salt. Inte riktigt samma sak, men gott ändå.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
Annons