Souvlaki med hembakat flatbread
Souvlaki med hembakat flatbread
Souvlaki är det grekiska ordet för små spett och kan göras med lamm, kyckling, nöt, gris och grönsaker.
4 portioner
Du behöver:
800 g lammkött i tärningar (ca 3 x 3 cm)
Souvlaki-marinad:
1 stor rödlök, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, tunt skivad
5 stjälkar färsk timjan
2 tsk torkad oregano
2 tsk paprika
1 dl olivolja
1 pressad citron
Salt
Flatbread:
25 g jäst
3 ½ dl ljummet vatten
1 tsk salt
½ tsk socker
500 g (8 ¹/³ dl) vetemjöl
1 msk olivolja + 1 msk för stekning
Tzatziki:
1 gurka
Salt och peppar
2 vitlöksklyftor
400 g (4 dl) grekisk yoghurt, 10 %
1 msk olivolja
Till servering:
3 tomater
1 grön paprika
1 stor rödlök
1 tsk torkad oregano
Steg 1
Souvlakimarinad: Blanda lök och vitlök med hackad timjan, oregano och paprika i en bunke. Lägg ner köttet, gnid in det med kryddorna. Tillsätt olja och citron. Låt lammet marinera minst 1 timme i kylen, gärna över natten.
Steg 2
Krydda det marinerade köttet med salt och trä upp på spett. Grilla dem på en het trädgårdsgrill eller i en grillpanna på hög värme ca 2 minuter på varje sida, tills köttet är lätt rosa.
Steg 3
Flatbread: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen i 5–7 minuter tills den är slät. Tillsätt eventuellt mer mjöl – degen ska vara lite kladdig. Pensla med olja och låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 30 minuter.
Steg 4
Dela degen i 8 bollar. Platta till dem lite och låt jäsa i 15 minuter. Kavla ut dem platt och stek dem i lite olja under lock 2–3 minuter per sida. Lägg bröden i en kökshandduk och stoppa i en plastpåse, så håller de sig varma.
Steg 5
Tzatziki: Skölj och riv gurkan. Strö över lite salt. Blanda finriven vitlök med yoghurt, peppar och olja i en skål. Pressa vätskan ur gurkan och rör ner gurkrivet i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
Steg 6
Skölj och tärna tomater och paprika. Skala och strimla löken. Lägg tzatziki, souvlaki och grönsaker på bröden, krydda med salt, peppar och oregano. Servera direkt.
Foto: Rikke Westesen