Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Souvlaki med hembakat flatbread

09 jul, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på souvlaki med hembakat flatbread
RIkke Westesen
Grekiska grillspett, souvlaki, smakar sommar och semester! Vi visar dig steg för steg hur du gör dem hemma. Servera spetten med hembakat flatbread och tzatziki till.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalasetBrand logo
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

Souvlaki med hembakat flatbread

Souvlaki är det grekiska ordet för små spett och kan göras med lamm, kyckling, nöt, gris och grönsaker.

I sex enkla steg för du souvlaki med egna flatbreads hemma
Fotograf RIkke Westesen RIkke Westesen

4 portioner

Annons

Du behöver:

800 g lammkött i tärningar (ca 3 x 3 cm)

Souvlaki-marinad:

1 stor rödlök, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, tunt skivad
5 stjälkar färsk timjan
2 tsk torkad oregano
2 tsk paprika
1 dl olivolja
1 pressad citron
Salt

Flatbread:

25 g jäst
3 ½ dl ljummet vatten
1 tsk salt
½ tsk socker
500 g (8 ¹/³ dl) vetemjöl
1 msk olivolja + 1 msk för stekning

Tzatziki:

1 gurka
Salt och peppar
2 vitlöksklyftor
400 g (4 dl) grekisk yoghurt, 10 %
1 msk olivolja

Till servering:

3 tomater
1 grön paprika
1 stor rödlök
1 tsk torkad oregano

Steg 1

Steg 1 – börja med souvlakimarinaden, låt köttet marinera minst 1 timme
Fotograf RIkke Westesen RIkke Westesen

Souvlakimarinad: Blanda lök och vitlök med hackad timjan, oregano och paprika i en bunke. Lägg ner köttet, gnid in det med kryddorna. Tillsätt olja och citron. Låt lammet marinera minst 1 timme i kylen, gärna över natten.

Annons

Steg 2

Steg 2 – krydda köttet och trä på spett, grilla eller stek på hög värme
Fotograf RIkke Westesen RIkke Westesen

Krydda det marinerade köttet med salt och trä upp på spett. Grilla dem på en het trädgårdsgrill eller i en grillpanna på hög värme ca 2 minuter på varje sida, tills köttet är lätt rosa.

Steg 3

Steg 3 – rör ut jästen till flatbreads
Fotograf RIkke Westesen RIkke Westesen

Flatbread: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen i 5–7 minuter tills den är slät. Tillsätt eventuellt mer mjöl – degen ska vara lite kladdig. Pensla med olja och låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 30 minuter.

Annons

Steg 4

Steg 4 – dela degen i 8 bollar, platta till och låt jäsa i 15 minuter
Fotograf RIkke Westesen RIkke Westesen

Dela degen i 8 bollar. Platta till dem lite och låt jäsa i 15 minuter. Kavla ut dem platt och stek dem i lite olja under lock 2–3 minuter per sida. Lägg bröden i en kökshandduk och stoppa i en plastpåse, så håller de sig varma.

Steg 5

Steg 5 – skälj och riv gurkan till tzatzikin
Fotograf RIkke Westesen RIkke Westesen

Tzatziki: Skölj och riv gurkan. Strö över lite salt. Blanda finriven vitlök med yoghurt, peppar och olja i en skål. Pressa vätskan ur gurkan och rör ner gurkrivet i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Annons

Steg 6

Steg 6 – tärna tomater och paprika, servera allt tillsammans
Fotograf RIkke Westesen RIkke Westesen

Skölj och tärna tomater och paprika. Skala och strimla löken. Lägg tzatziki, souvlaki och grönsaker på bröden, krydda med salt, peppar och oregano. Servera direkt.

Foto: Rikke Westesen

Annons