Spaghetti alla puttanesca med tonfisk
4-6 personer
Du behöver:
500 g torkad spaghetti
1 burk tonfisk i olja (225 g)
2 vitlöksklyftor
1 matsked kapris (avrunnen)
1 burk sardeller i olja (30 g)
1–2 färska chilifrukter
en liten knippa färsk slätbladig persilja
8 svarta oliver på burk (utan kärnor)
mald kanel
700 g passata eller krossade tomater
1 citron
jungfruolivolja
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll oljan från tonfisken i stekpannan, men se till att tonfisken stannar i burken. Pressa i två oskalade vitlöksklyftor och tillsätt kaprisen, sardellerna och oljan de ligger i. Finhacka chilifrukterna och lägg dem i stekpannan. Titta till spaghettin helt snabbt och rör om i den.
Grovhacka persiljebladen och lägg åt sidan. Låt innehållet i stekpannan koka i 2 minuter, under ordentlig omrörning, tillsätt sedan tonfisken och smula sönder den, och häll i oliverna. Rör i en rejäl nypa mald kanel och passatan eller de krossade tomaterna.
När pastan väl är klar, häll av den och spara lite av kokvattnet. Häll försiktigt ner pastan i stekpannan med sås. Tillsätt det mesta av den hackade persiljan, pressa i saften från en citron, ringla över lite jungfruolivolja och rör om riktigt ordentligt. Häll över på ett fat, strö över resten av persiljan och duka fram.
Recept: Jamie Oliver
Foto: David Loftus