Spanska tapas – 10 enkla tips och goda recept
Fördelen med tapas är att man kan blanda många olika smaker och att alla kan hitta något de gillar. Mycket går dessutom att köpa färdigt eller går snabbt att fixa. Här är några goda förslag på en härlig tapasmeny.
Gör själv:
1. Sherryspritzer
2. Manchego- och kvittenmarmeladpinnar
3. Vitlöksräkor med persilja och citron
4. Inlagd paprika- och tonfisksallad
(Recepten hittar du nedan.)
Köp hem:
5. Inlagda sardeller
6. Chorizo (som du slantar och steker)
7. Saltade mandlar (gärna marconamandlar)
8. Serranoskinka
9. Lantbröd
10. Olivolja (att doppa brödet i)
1. Sherryspritzer
6 personer
Tid: 5 minuter
Du behöver:
1 flaska sherry
33 cl sodavatten
2 lime
Gör så här:
Lägg lite is i 6 stycken glas utan fot. Häll i 5 cl fin sherry i varje glas och toppa med sodavatten. Pressa över lite lime och servera med en klyfta lime.
2. Manchego- och marmeladpinnar
6 personer
Tid: 10 minuter
Du behöver:
200 g manchego
150 g kvittenmarmeladkaka (hittar du inte kvitten finns det fikon-, aprikos- eller dadelkaka)
tandpetare
Gör så här:
Skär ost och kvittenmarmelad i lika stora bitar. Sätt på tandpetare.
3. Vitlöksräkor med persilja och citron
6 personer
Tid: 15 minuter
Du behöver:
4 msk olivolja
3 vitlöksklyftor (hackade)
1 nypa chiliflagor
400 g råa skalade räkor (MSC-märkta)
saft från 1/2 citron
1 nypa flingsalt
1 näve slätbladig persilja (hackad)
Gör så här:
Värm olivolja i en stekpanna och stek vitlöksklyftor tillsammans med en nypa chiliflingor. Tillsätt räkorna och tillaga på hög värme i cirka 2–3 minuter, tills de blivit rosa. Pressa över saften från 1/2 citron och strö över persilja och flingsalt. Servera med ett gott lantbröd.
4. Inlagd paprika- och tonfisksallad
6 personer
Tid: 15 minuter
Du behöver:
5–6 hela inlagda röda paprikor på burk
150 g tonfisk på burk
2 hårdkokta ägg (i klyftor)
1 liten rödlök (hackad)
8 svarta oliver (urkärnade och halverade)
1 msk sherryvinäger
3 msk jungfruolivolja
2 msk slätbladig persilja (hackad)
flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Skär den rostade paprikan i bitar, lägg på en tallrik. Strö över tonfisk, ägg, lök och oliver. Ringla över vinäger och olja, och strö sedan över persilja och krydda.
Fler recept: 6 goda tapas som är enkla att förbereda
Recept: Jennifer Joyce
Foto: Myles New