8 smarta knep för att spara tid i köket
Även om du har ett stort intresse för matlagning finns det dagar då man helst av allt bara vill ha maten klar på några minuter, utan att det är särskilt energikrävande. Helst ska det både vara gott och näringsrikt med.
Här kommer 8 tips som hjälper dig att spara tid och dessutom får dig att motstå frestelsen att köpa hem take away-middag.
1. Köp hem bra basvaror
Genom att alltid ha nudlar, ris, pasta, konserver och frysta grönsaker kan du enkelt göra en måltid enbart genom att köpa hem en färsk ingrediens som kyckling eller fisk. Då behöver du inte springa till affären för att köpa alla ingredienser.
Recept: 10 enkla recept med en burk tomater
2. Bunkra upp med konserver
Konservburkar är bekvämt och håller ofta länge. Fyll förrådet med basvaror som tonfisk, majs, krossade tomater, kikärtor, champinjoner med mera. Du kan till och med göra en enkel sallad med innehållet i konserverna genom att bara addera dressing! Färdig middag på bara någon minut.
Recept: 10 snabba rätter på en burk tonfisk
3. Fyll upp frysen
Förutom att ha frysta grönsaker redo att ätas när som helst kan du även frysa ner bröd, riven ost och örter. Skölj av, torka och hacka dina örter. Förvara i påsar eller burkar i frysen. Nästa gång du vill krydda maten är det lika lätt som att strö salt.
Läs också: 15 saker du inte visste att man kunde frysa
4. Ha alltid nötter hemma
Ha alltid en påse med valnötter, cashewnötter, mandlar eller andra nötter hemma. På så sätt kan du enkelt strö nötter över din sallad eller vilken måltid du än äter. Du blir både mättare och får i dig mer näring.
Läs också: Nötter minskar risken för flera sjukdomar
5. Skala inte frukt och grönt
Du förlorar både tid och näring på att skala råvaror som potatis, gurka och morötter. En del frukt och grönsaker har en stor del av sitt näringsvärde i sitt skal. Skölj råvaran och tillaga den sedan.
Recept: Årstidernas bästa skalrecept
6. Skär i små – eller stora – bitar
Ska du koka något? Skär det i små bitar vilket gör att koktiden kortas ned. Ska du däremot göra en sallad eller liknande skär du grönsakerna i stora bitar. Stora bitar innebär mer vitaminer eftersom grönsakerna inte är lika utsatta för oxidering.
Läs också: Så bygger du den perfekta salladen
7. Koka ägg och ha i kylen
Se till att alltid ha en handfull kokta ägg i kylen. De håller i flera dagar och är lika goda på smörgåsen som naturella med lite salt på. Dessutom är de billiga, de mättar rejält och innehåller massor av näring!
Recept: Proteinrika äggmuffins
8. Spara enkla recept
Det kan ofta vara svårt att komma på enkel och snabb vardagsmat. Genom att spara alla recept du kommer på i en liten bok eller i din mobil kan du enkelt återvända dit när inspirationen tryter. Appen Stowr är gratis och hjälper dig att samla recept från nätet, tidningar och kokböcker. Se bara till att du sparar recept som går att göra snabbt och som du tycker om – det är ju därför du har receptsamlingen.
Läs också: Markus Aujalay: ”Så lyckas du med vardagsmaten”
Källa: Brightside