Sparris med halstrade pilgrimsmusslor och spenatsås
4 personer
Du behöver:
1 knippe grön sparris
Kryddlag:
1 morot
1 schalottenlök
4 vita pepparkorn
1 persiljekvist
1 lagerblad
2 dl torrt vitt vin
Spenatsås:
1 dl babyspenat
1 dl harsyra*
kryddlag (se recept ovan)
1 dl grädde
*Hittar du inte harsyra kan du ersätta den med spenat och tillsätta 1 tsk citronsaft i såsen.
Halstrade pilgrimsmusslor:
12–16 pilgrimsmusslor (ca 400 g)
smör, till stekning
salt
färskmald svartpeppar
Till servering:
50 g hasselnötter
50 g tunt rostat rågbröd
harsyra
Gör så här:
Börja med kryddlagen. Skala moroten och skär i skivor. Skala och hacka schalottenlöken. Koka upp 3 dl vatten i en liten kastrull tillsammans med morot, lök, pepparkorn, persilja, lagerblad och vitt vin. Låt puttra i 15 minuter. Sila lagen och kassera grönsaker och örter. Häll tillbaka lagen i kastrullen.
Skölj sparrisen och bryt av den träiga änden. Koka sparrisen i lagen i 2 minuter. Ta upp med hålslev. Håll varmt under folie. Låt lagen vara kvar i kastrullen.
Skölj spenaten. Lägg spenat och harsyra i lagen, spara lite harsyra till garnering, tillsätt grädde och koka upp i 2 minuter. Mixa såsen med en stavmixer, smaka av med salt och peppar.
Stek pilgrimsmusslorna i smör i en het stekpanna 1–2 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Häll över dem på en handduk och gnugga bort skalen. Grovhacka. Lägg upp sparris och pilgrimsmusslor på tallrikarna, häll över såsen och garnera med hasselnötter, krossat rostat rågbröd och harsyra.
Av: Gitte Rasmussen
Foto: Christine Christianssen