Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Sparris med halstrade pilgrimsmusslor och spenatsås

14 maj, 2018
AvRedaktionen
Sparris med halstrade pilgrimsmusslor och spenatsås.
Krispig sparris med halstrade pilgrimsmusslor och krämig spenatsås. Garnera med hasselnötter och krossat rostad rågbröd. Gott som förrätt eller lätt lunch.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Du behöver:

1 knippe grön sparris

Kryddlag:

1 morot

1 schalottenlök

4 vita pepparkorn

1 persiljekvist

1 lagerblad

2 dl torrt vitt vin

Spenatsås:

1 dl babyspenat

1 dl harsyra*

kryddlag (se recept ovan)

1 dl grädde

*Hittar du inte harsyra kan du ersätta den med spenat och tillsätta 1 tsk citronsaft i såsen.

Halstrade pilgrimsmusslor:

12–16 pilgrimsmusslor (ca 400 g)

smör, till stekning

salt

färskmald svartpeppar

Till servering:

50 g hasselnötter

50 g tunt rostat rågbröd

harsyra

Gör så här:

Börja med kryddlagen. Skala moroten och skär i skivor. Skala och hacka schalottenlöken. Koka upp 3 dl vatten i en liten kastrull tillsammans med morot, lök, pepparkorn, persilja, lagerblad och vitt vin. Låt puttra i 15 minuter. Sila lagen och kassera grönsaker och örter. Häll tillbaka lagen i kastrullen.

Skölj sparrisen och bryt av den träiga änden. Koka sparrisen i lagen i 2 minuter. Ta upp med hålslev. Håll varmt under folie. Låt lagen vara kvar i kastrullen.

Annons

Skölj spenaten. Lägg spenat och harsyra i lagen, spara lite harsyra till garnering, tillsätt grädde och koka upp i 2 minuter. Mixa såsen med en stavmixer, smaka av med salt och peppar.

Stek pilgrimsmusslorna i smör i en het stekpanna 1–2 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Häll över dem på en handduk och gnugga bort skalen. Grovhacka. Lägg upp sparris och pilgrimsmusslor på tallrikarna, häll över såsen och garnera med hasselnötter, krossat rostat rågbröd och harsyra.

Sparris med halstrade pilgrimsmusslor och spenatsås.
Sparris med halstrade pilgrimsmusslor och spenatsås.

Av: Gitte Rasmussen
Foto: Christine Christianssen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons