Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Sparris med örtvinägrett

11 feb, 2014
AvSofie Nyblin
Vit sparris med örtvinägrett är en god och lite oväntad aperitif. Det spelar ingen roll om du serverar sparrisen varm eller kall, båda smakar lika delikat. Se bara till att de inte står för länge så att de hinner torka.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sparris med örtvinägrett.
Sparris med örtvinägrett.

8–10 personer

Tid: 20 minuter

Tips! Linda in varje sparris snyggt i smörpapper, då behövs inga tallrikar – bara komplettera med några servetter. Vill du servera den som förrätt räcker den till 4–6 personer.

Du behöver:

1 kg vit sparris

20 g smör

1 tsk socker

salt

Vinägrett:

1 dl hackade färska örter (t ex gräslök, körvel, vattenkrasse)

1 schalottenlök (finhackad)

2 msk vitvinsvinäger

1 msk vit balsamvinäger

5 msk olivolja

salt

socker

svartpeppar

Gör så här:

Skala sparrisen och bryt bort den nedersta träiga delen. Sjud i rikligt med vatten under lock tillsammans med smör, socker och salt i en kastrull, i cirka 10–15 minuter. Hacka örterna fint. Skala och finhacka schalottenlök. Vispa ihop en vinägrett av vitvinsvinäger, vit balsamvinäger, olivolja och smaka av med salt, socker och nymalen svartpeppar. Rör i lök och örter. Vill du servera den här rätten som förrätt kan du lägga sparrisen på ett fat och hälla vinägretten mitt på sparrisen samt dekorera ovanpå med ett halvt kokt hackat ägg, per person.

Annons