Sparris med örtvinägrett
8–10 personer
Tid: 20 minuter
Tips! Linda in varje sparris snyggt i smörpapper, då behövs inga tallrikar – bara komplettera med några servetter. Vill du servera den som förrätt räcker den till 4–6 personer.
Du behöver:
1 kg vit sparris
20 g smör
1 tsk socker
salt
Vinägrett:
1 dl hackade färska örter (t ex gräslök, körvel, vattenkrasse)
1 schalottenlök (finhackad)
2 msk vitvinsvinäger
1 msk vit balsamvinäger
5 msk olivolja
salt
socker
svartpeppar
Gör så här:
Skala sparrisen och bryt bort den nedersta träiga delen. Sjud i rikligt med vatten under lock tillsammans med smör, socker och salt i en kastrull, i cirka 10–15 minuter. Hacka örterna fint. Skala och finhacka schalottenlök. Vispa ihop en vinägrett av vitvinsvinäger, vit balsamvinäger, olivolja och smaka av med salt, socker och nymalen svartpeppar. Rör i lök och örter. Vill du servera den här rätten som förrätt kan du lägga sparrisen på ett fat och hälla vinägretten mitt på sparrisen samt dekorera ovanpå med ett halvt kokt hackat ägg, per person.