Sparris med stekta kammusslor och nötsmör
4 personer
Du behöver:
16 vita sparrisar
16 gröna sparrisar
16 kammusslor
Salt och svartpeppar
Nötsmör:
1 schalottenlök
2 dl vitt vin
1 dl vatten
50 g hasselnötter
75 g smör
Garnering:
1 handfull färsk dill, hackad
Gör så här:
1. Skala de vita sparrisarna med en potatisskalare och spara det du skalar av. Börja skala nedanför huvudet och fortsätt längs med hela stjälken.
2. Skölj de gröna sparrisarna, bryt av de nedersta träiga delarna på båda sorterna sparris och släng dem.
3. Skala och hacka schalottenlökarna till nötsmöret.
4. Ånga löken och skalen från de vita sparrisarna i vitt vin i en kastrull. Tillsätt vatten och låt koka ner till ⅓.
5. Sila över vätskan i en skål och pressa ur skalen och löken så att du får så mycket vätska som möjligt.
6. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Hacka dem grovt.
7. Rör ner smör i det ljumma avkoket från löken och sparrisen. Tillsätt nöthacket och ställ åt sidan.
8. Koka upp lättsaltat vatten i en bredbottnad kastrull.
9. Koka de vita sparrisarna i 5 minuter och de gröna i 2 minuter.
10. Salta och peppra kammusslorna och stek i smör på hög värme i en stekpanna, 1 minut på varje sida. De får gärna ha lite rå kärna.
11. Fördela vita och gröna sparrisar på 4 tallrikar. Lägg kammusslor ovanpå.
12. Värm upp nötsmöret i en kastrull till lite under kokpunkten och skeda över sparrisarna och kammusslorna.
13. Strö hackad dill över och servera genast.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Stine Christiansen
LÄS MER:
Gratinerade musslor med örtsmör