Sparris- och spenatpasta med pocherat ägg
4 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
300 g bavette- eller linguinepasta
1 msk olivolja
200 g bladspenat
250 grön sparris
flingsalt och peppar
Gremolata:
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk rivet citronskal
3 msk hackad bladpersilja
1 dl olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
Till servering:
4 ägg
vatten + 1 msk ättika + 1 tsk salt
1 dl riven parmesanost + mer till servering
flingsalt och nymald svartpeppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på paketet och låt den rinna av men spara 1 dl av kokvattnet. Blanda ingredienserna till gremolatan och rör i pastan. Håll varmt. Hetta upp lite olja och fräs spenaten mycket hastigt. Salta och peppra. Skär av den nedre torra delen på sparrisen och förväll den 3–4 minuter i lättsaltat vatten. Spola den i kallt vatten, blanda med olja och salta efter smak. Pocherade ägg: Koka rikligt med vatten i en kastrull tillsammans med ättika och salt. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det glida ner i vattnet. Ta upp ägget med en hålslev efter ett par minuter och fortsätt med de övriga äggen. Blanda pastan med spenaten, lite av kokvattnet och den rivna parmesanosten. Lägg upp på 4 tallrikar och servera sparrisen till. Toppa med ett pocherat ägg och skär ett snitt i det precis vid serveringen så gulan rinner ut. Bjud mer parmesan, salt och peppar till.
Recept: LiseLotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom